Vozače bez zimske opreme policija će 2012. godine kažnjavati svaki dan!

Vozače bez zimske opreme policija će 2012. godine kažnjavati svaki dan!

Zimski uvjeti će prema prijedlogu cestarskih službi i policije od sljedeće godine trajati od 15. listopada do 15. travnja pa tako i lov na vozače bez odgovarajuće opreme kojima će se neprestano prijetiti kazna od 700 kuna, piše Autoklub.jutarnji.hr

Sad je zbilja dosta, zaključili su u policiji nakon što su 20. studenog vozači s ljetnim gumama ponovno izazvali kaos u snijegom zametenom Gorskom kotaru. Mnogi su tada sletjeli u jarak, naletjeli na zaštitnu ogradu ili prepriječili cestu nakon nekontroliranog sklizanja. Sasvim jasno, na stvaranje nepreglednih kolona nije trebalo dugo čekati…

Spriječiti to nije uspjela niti precizna vremenska prognoza, koja je danima unaprijed najavljivala snijeg i poledicu, a još manje upozorenje kako na cesti vrijede zimski uvjeti, kada je prema još uvijek važećoj odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama jedino potrebno imati zimsku opremu. A upravo je u tome i problem. Koliko god se vozačima prijetilo da će u suprotnom platiti pozamašnu kaznu od 700 kuna, mnogi na put odlaze bez zimskih guma ili barem lanaca u prtljažniku.

Jednostavno, kalkuliraju s kupnjom zimskih guma vjerujući da se neće naći na cesti baš kad zagusti, a kad se to i dogodi odlučuju riskirati. A lanci u prtljažniku tada ne vrijede pišljiva boba, jer ih 80 posto vozača ne zna niti staviti na kotače, čak i kada nema smrznute ruke.

Takvoj praksi sada se odlučno želi stati na kraj. Prema prijedlogu usvojenom na sastanku zimskih cestarskih službi i policije, usvojeno je da Hrvatska treba slijediti primjer nekih susjednih država među kojima je i Slovenija, te u razdoblju od 15. listopada do 15. travnja propisati obaveznu zimsku opremu na cestama i autocestama gdje snježne padaline nisu rijetkost.

Kako doznajemo, zasad se spominju tek prometnice koje većim dijelom prolaze kroz Primorsko-goransku županiju (autocesta Rijeka – Zagreb od Kikovice do Lučkog te državna cesta D3 od Kikovice do Karlovca), no izgledno je da će područje koje će obuhvaćati nove odredbe, čija provedba starta već 2012., biti znatno šire. Zapravo, može se očekivati da će novim odredbama biti obuhvaćene sve sjeverne županije, kao i snijegom često zametena Lika.

>>> Više pročitajte klikom ovdje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije