Festival će kao i lani biti održan na obiteljskom imanju Juraja i Božice Kamenar u Merhatovcu, u ponedjeljak 29. lipnja ove godine
Sastali su se jučer 8. dana lipnja u Murskom Središću, organizatori 1. festivala međimurske žganice (koji je održan lani), s ciljem određivanja nadnevka održavanja 2. festivala međimurske žganice.
Dogovoreno je kako će se 2. festival međimurske žganice održati
29. lipnja ove godine, na istom mjestu kao i lani, na imanju
obitelji Juraja i Božice Kamenar u Merhatovcu. Sudionici
festivala bit će oni vlasnici žganice kojima će organizatori
uputiti pozivnice.
Organizatori su ustvrdili kako je održavanje 1. festivala žganice
imalo pozitivan odjek u javnosti i struci, a ostvareno je i ono
zbog čega je festival ustrojen i organiziran, a to je
pozicioniranje međimurske žganice u sam vrh autohtonih, snažnih
alkoholnih pića, stvorenih iz međimurskog voća. Isto tako,
festival žganice u Merhatovcu doprinio je snaženju ovog
gornjomeđimurskog naselja i Općine Selnice kao turističkih
destinacija. Općina Selnica i poglavito načelnik Ervin Vičević,
podržavaju festival žganice i da proljetos nije bilo problema
zvanog COVID19, 2.festival bi bio održan u Domu kulture u
Selnici.
Kada
su se već sastali, organizatori su degustirali nekoliko vrsti
(breskva gorična, marelica, kruška, šljiva i mix.) lanjske
žganice te su se složili kako su izvrsne kakvoće, solidnih
alkohola i iznimne pitkosti, čemu su doprinijeli kvalitetni voćni
plodovi i strpljenje kod žgajarenja i na kraju adekvatno čuvanje
žganice. Ukratko, poštivane su sve vrijednosti tradicionalne
međimurske pripreme, žgajare i držanja sastojaka i konačnog
artikla.
Zašto je za održavanje 2. festivala međimurske žganice odabran
ponedjeljak 29.lipnja?
Zato što je to spomendan i blagdan svetih apostola i prvaka
Katoličke crkve Petra i Pavla i u minula vremena Petrovo je bio
zapovijedani blagdan. A prve zrele kruške u gornjem Međimurju
zovu se petrovke i sazrijevaju o blagdanu narečenih svetaca.
Poput međimurskih vina iz lanjske berbe koja vrhunac kakvoće
dostižu u lipnju naredne godine, tako je i sa žganicama, koje su
u punoj zrelosti i finoći, upravo krajem lipnja.