U Kotoribi održana Smotra narodnih običaja

U Kotoribi održana Smotra narodnih običaja

Svake druge godine KUD Kotoriba domaćin je Županijske smotre međimurskih narodnih običaja. Ove godine u dva dana, 19. i 20. studenoga, održana je osma po redu smotra koju su zajednički organizirali KUD Kotoriba, ZHKUU Međimurske županije i Odbor za narodne običaje koji djeluje u sklopu zajednice.

Na pozornici Doma kulture običaje svoga kraja prikazalo je devet međimurskih društava koja su ponovno dokazala da Međimurci imaju svoje navike, korijene, povijest i budućnost. Na svečanosti otvaranja pozdravne riječi uputili su Vinko Horvat, predsjednik kuda domaćina i predsjednica Odbora za narodne običaje Jagoda Srša, dok je smotru otvorio Đuro Horvat, predsjednik Skupštine ZHKUU MŽ.

Subotnji program otvorili su članovi KUD-a Općine Donji Kraljevec s prikazom običaja “Štefanje” (za scenu pripremila Marija Hranjec, scenografija Ivan Gašparić), KUD Domašinec je predstavio običaj “Čehara” (priprema i scenografija Cecilija Mavrin), običaj “Pozoviči” izveli su članovi KUD-a Katruže Ivanovec (pripremio Đuro Horvat, scenografija Ivan Bač i Stjepan Barlović), članovi KUD-a Strahoninec na smotri su prikazali običaj “Ftičeki se ženijo” (priprema i scenografija Tamara Zdolec), a kao posljednji prvog dana smotre nastupio je KUD Žiškovec s običajem “Pre mašinari” (priprema Jagoda Srša, scenografija Jagoda i Katrin Srša).

Nedjeljni program otvorili su gosti smotre članovi KUD-a Zeleni vir iz Skrada koji su kroz zborno pjevanje predstavili pjesmu svoga kraja. HKUD Goričan prikazao je običaj “Ljuščara – ljuščenje kuruze” (priprema i scenografija Božica Pongrac), KUU Društvo žena Gornji Kraljevec nastupila je s običajem “Čehara” (priprema i scenografija Štefanija Jambrošić), KUD Seljačka sloga iz Nedelišća predstavila je običaj “Posprovlaje zelja za zimu” (pripremila Štefanija Oreški), dok su smotru zatvorili domaćini KUD Kotoriba prikazavši običaj “Sestrenje” (priprema i scenografija Anica Jauk).

Sve nastupe pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu Smiljka Peter Marčec, muzejska savjetnica  i Stjepan Hranjec, prof.dr. Oni su na okruglim stolovima kao iznimni poznavatelji međimurske kulturne baštine uputili iskrenu zahvalu svim sudionicima smotre na trudu rekavši kako je plemenita zadaća čuvati i prenositi narodne običaje.

Ukazali su na neke nedostatke, ali te su primjedbe bile sitne i dobronamjerne. Program smotre vodili su Edita Farkaš Nikić i Alen Fuš. Dvodnevna kulturna manifestacija i ove je godine privukla veliki broj posjetitelja, a treba spomenuti tamburaše i pjevače iz društava koji su nastupali u pauzama. Iduća smotra narodnih običaja održati će se 2013. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije