U Nedelišću i Pušćinama spomen ploče sedmorici poginulih branitelja

U Nedelišću i Pušćinama spomen ploče sedmorici poginulih branitelja

Općina Nedelišće i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Nedelišće, organizirali su u subotu, 19. studenoga, svečanost otkrivanja spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima iz općine Nedelišćše, koje su zajedno postavili u Nedelišću i Pušćinama.

Svečanost je započela misom zadušnicom za smrtno stradale hrvatske branitelje koju je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću predvodio župnik preč. Nikola Samodol, a suslavio je župni vikar vlč. Josip Đurin.

Program je nastavljen kod zgrade u kojoj je sjedište Općine Nedelišće na kojoj je nedaleko od spomenika braniteljima domovine Hrvatske 1991. – 1995. postavljena spomen ploča. Uz članove Podružnice Međimurske županije i Ogranka Nedelišće UDVDR RH, svečanosti su među ostalima bili nazočni roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja, predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat i zamjenik načelnika Darko Dania, vijećnici Općinskog vijeća na čelu s predsjednikom Željkom Kacunom, ratni zapovjednik 52. bojne Vinko Horvat, Krešo Miščin, zapovjednik satnije HOS-a, načelnik Policijske postaje Čakovec Krunoslav Fekonja, te načelnik Policijske postaje Varaždin Darko Blaži, predstavnik Ministarstva obrane Uprave za obranu Čakovec Vlado Hranjec i voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje, rad, zdravstvo i socijalnu skrb Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Franjo Kovačić.

Nazočne je pozdravio predsjednik Ogranka Nedelišće UDVDR RH Marijan Perger koji je podsjetivši na žrtvu poginulih branitelja zahvalio Općini Nedelišće na pomoći u postavljanju spomen ploča koje će trajno podsjećati na one koji su svoj život nesebično žrtvovali za slobodu Hrvatske.

Općinski načelnik Mladen Horvat istaknuo je kako žrtve obvezuju na trajno sjećanje i zahvalnost ali i na obvezu svih onih koji žive u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, koju su sanjali poginuli branitelji, da je izgrađuju u zajedništvu kako bi se razvijala na dobro novih naraštaja.

Pozvao je nazočne i sve žitelje općine da zastanu kada prođu pokraj spomen ploče, da se zahvale i prisjete onih čija su imena na njoj uklesana i da budu ponosni što je iz njihove sredine bilo onih koji su se žrtvovali za slobodu.

Okupljenima su se, prisjećajući se ratnih dana i svojih poginulih kolega, obratili ratni zapovjednik 52. bojne Vinko Horvat, zapovjednik satnije HOS-a Krešo Miščin te načelnik Policijske postaje Čakovec Krunoslav Fekonja, koji se posebno prisjetio kolege Antuna Mutvara.

Spomen ploču zajedno su otkrili općinski načelnik Mladen Horvat i predsjednik Ogranka UDVDR RH Nedelišće Marijan Perger, te su položeni vijenac i zapaljene svijeće.

Na ploči stoji natpis:

U čast i slavu hrvatskim braniteljima Domovinskog rata

Željko Đunđuš (25.12.1965. – 28.11.1995.)
Zoran Kirić (12.8.1973. – 17.5.1992.)
Slavko Korunek (28.9.1968. – 27.7.2005.)
Zlatko Košak (13.5.1959. – 8.6.1996.)
Antun Mutvar (30.1.1969. – 20.11.1991.)
Josip Rogina (22.7.1957. – 3.6.1993.)

“Navik on živi ki zgine pošteno”

Molitvu za preminule branitelje uputio je župni vikar Josip Đurin, koji je blagoslovio spomen ploču.

Okupljeni su se zatim uputili do Vatrogasnog doma u Pušćinama gdje su se postrojili i tamošnji vatrogasci. O poginulom mještaninu Pušćina i svom kolegi Božidaru Koširu govorio je načelnik Policijske postaje Varaždin Darko Blaži.

Spomen ploču na kojoj stoji natpis:

U čast i slavu hrvatskom branitelju Domovinskog rata

Božidar Košir (28. 9. 1957. – 1. 11. 1991.)

“Navik on živi ki zgine pošteno”

Ploču je otkrio njegov sin Dario Košir, nakon čega je položen vijenac te su zapaljene svijeće, a molitvu i blagoslov uputio je vlč. Josip Đurin.

U programu svečanosti sudjelovala je muška vokalna skupina PZ “Josip Vrhovski” Nedelišće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije