Čakovec nacionalno memorijalno središte Zrinskih i Frankopana?

Čakovec nacionalno memorijalno središte Zrinskih i Frankopana?

Na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor je na sjednici 18. listopada proglasio 30. travnja državnim spomendanom na Zrinske i Frankopane: “Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježava se kao spomendan na Zrinske i Frankopane kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo – Navik on živi ki zgine pošteno.”

Tim povodom Zrinska garda organizirala je 17. studenog svečanost u Starom gradu, na kojoj je bila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec podsjetio je na zaključke stručno-znanstvenog skupa održanog prije godinu dana u Čakovcu.

– Uvrštavanjem 30. travnja u spomendane Republike Hrvatske spremniji i snažniji ulazimo u obitelj europskih naroda jer sada imamo još nešto po čemu će nas prepoznati i po čemu ćemo se prepoznati, vidljivi znak našeg nacionalnog, povijesnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Svjesni činjenice da ni jedan ostvareni cilj ne može biti opravdanje da se u promicanju najvrednijih stvari prestane težiti ostvarenju novih, ovom vas prigodom pozivam na zajedničko zalaganje radi ostvarenja još jednog cilja iz zaključka znanstvenog skupa.

Riječ je o inicijativi za revitalizaciju graditeljske baštine Zrinskih u Međimurju i pretvaranje Starog grada Zrinskih u Čakovcu u nacionalno memorijalno središte Zrinskih i Frankopana, a za ostvarenje tog cilja potrebna nam je podrška Vlade, Međimurske županije i Grada Čakovca – kazao je u svom govoru predsjednik Zrinske garde A. Sobočanec. Jadranka Kosor je u znak zahvale primila faksimil pisma “Moje drago serce”, koje je Petar Zrinski poslao supruzi Katarini prije nego što je pogubljen u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije