Događanja u Centru za kulturu Čakovec

Događanja u Centru za kulturu Čakovec

17. jazz fair 2011. – 17. i 18. studenoga 2011.

Marko Tolja – Mediji ga najčešće opisuju kao mladog riječkog glazbenika koji naprosto plijeni pozornost svojim izvanrednim vokalom, svojim izgledom i šarmantnim nastupom.

Iako svoje glazbeno obrazovanje i iskustvo stječe od malih nogu, mladi riječki glazbenik Marko Tolja 2006. upoznaje producenta Olju Dešića i s njime započinje pripreme svojih prvih snimki te  s pjesmom Andreja Baše «Deja vu» ostvaruje svoj medijski debi i zapažen uspjeh na Dori 2007.

Njegovi medijski i koncertni nastupi izazivaju veliko zanimanje medija, a izuzetan vokalni talent prepoznala je i struka dodijelivši mu 2007. godine «PORIN» za najboljeg novog izvođača godine. Osim kategorije u kojoj je dobio nagradu, Marko je bio nominiran i kao najbolji muški vokal te za vokalnu suradnju s Riversicama.

Publika i kritika oduševljene su kombinacijom swinga, jazza i drugih srodnih pravaca koje Marko uspješno kombinira u svojim pjesmama.

Nastupao je  u glavnoj ulozi mjuzikla «Za dobra stara vremena», i u showu «Zvijezde pjevaju» HTV-a. Objavljuje svoj drugi album «Vrijeme briše istinu». Osvaja «PORIN» za najbolju mušku vokalnu izvedbu, te nominaciju za najbolji pop album.

BIG BAND HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE osnovan je u sezoni 1946./47. godine pod imenom Plesni orkestar Radio Zagreba, i to za potrebe programa Radija – snimanja plesne, zabavne i jazz glazbe, sudjelovanje u tada brojnim javnim radioemisijama i nastupe na koncertnim podijima.

Pod vodstvom najznačajnijih hrvatskih dirigenata (Z. Černjula, M. Killera, M. Körblera, N. Kalogjere, M. Prohaske, S. Glojnarića) i više od šezdesetogodišnjeg djelovanja orkestar je odigrao značajnu ulogu u razvoju jazza i hrvatske zabavne glazbe. Ansambl je kao sastavni dio revijskih orkestara sudjelovao na gotovo svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj, kao i na mnogim festivalima jazza u inozemstvu.

Tijekom postojanja uz orkestar su nastupili gotovo svi poznatiji pjevači i instrumentalni solisti te dirigenti iz zemlje i inozemstva. Big Band ostvario je bezbroj kvalitetnih snimaka, posebno domaćih autora i instrumentalista. Orkestar vodi Saša Nestorović a članovi orkestra vrhunski su hrvatski jazz glazbenici.

Petak 18.11.2011. u 20 sati
Centar za kulturu Čakovec
VESNA PISAROVIĆ, vokal
MATIJA DEDIĆ, klavir

«IN MEMORIAM BOŠKO PETROVIĆ»

TRIO ŠIMUNA MATIŠIĆA
Šimun Matišić, vibrafon
Mate Matišić, gitara
Jura Vrandečić, kontrabas

Vesna Pisarović & Matija Dedić duo

Vesna Pisarović predstavlja novi glazbeni projekt koji propituje i obrađuje povijest i oblike jazz, blues i rock & roll glazbe te različite tradicionalne glazbene izričaje. Povezujući raznovrsne glazbene pravce originalnom interpretacijom, Vesna u njima nalazi nova značenja, kao i nagovještaj novih glazbenih oblika.

Interpretacija ravnopravno naglašava tri osnovne dimenzije pjesme- glas, jezik i emocije- čime Vesna klasičnom repertoaru pop i jazz glazbe daje potpuno novi život. Vesnin glazbeni sugovornik je Matija Dedić, jedan od najistaknutijih glazbenika hrvatske jazz scene s vlastitim dugogodišnjim osobnim i profesionalnim iskustvom ispreplitanja i istraživanja različitih stilova glazbe, od klasike i jazza do zabavnih oblika.

Zadržavajući intimnu atmosferu, njihovi iznijansirani glazbeni vokabulari i dinamični glazbeni dijalozi, vode publiku na zanimljiv put od jazz standarda i Theloniousa Monka, preko sefardskih tradicionalnih napjeva do blues i rock & roll uspješnica Elvisa Preseleya.

Vesna Pisarović je priznata i nagrađivana pop pjevačica u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije koja se od 2005. godine intenzivno posvetila studiranju jazz glazbe. Nakon dvije završene godine na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, 2008. godine je magistrirala jazz izvedbu na Guildhall školi u Londonu. Trenutačno živi u Berlinu.

Matija Dedić već gotovo čitavo desetljeće njeguje reputaciju najboljeg hrvatskog pijaniste. S glazbenom naobrazbom je počeo vrlo rano, već s pet godina, da bi 1991. godine otišao na jazz akademiju u Graz gdje je diplomirao 1997. Dobitnik je brojnih nagrada u polju jazz glazbe.

Šimun Matišić je rođen u Zagrebu 1996.god. Prvi nastup imao je s četiri godine kada je kao gost kvarteta Branka Kralja svirao bubnjeve u društvu kontrabasiste Miljenka Prohaske i gitariste Aleksandra Bubanovića. Uz osnovnu školu pohađao je Glazbenu školu Elly Bašić (klavir – prof. Sretna Meštović) i Glazbenu školu P. Marković (udaraljke – prof. B. Rebić).

Zahvaljujući B. Petroviću imao je priliku svirati sa ponajboljim hrvatskim jazz glazbenicima (M. Mavrin, G. Rukavina, B. Šercar…). Pod mentorstvom B. Petrovića sudjelovao je u snimanju nosača zvuka ” Sky over Grožnjan”. No, u posebnom sjećanju mu je ostalo sviranje s Boškom na jednom vibrafonu, kada su se na nekoliko koncerata izmjenjivali u sviranju sola jazz standarda.

Croatia records objavila je 2010. prvi CD Šimun Matišić Trija – “Jazz nocturno”. Na CD-u se uz autorske skladbe i jazz standarde nalaze dvije jazz obrade klasičnih kompozicija (F. Chopin – Nocturno in F – minor i E. Grieg- “Danse Norvege”) kao i jedna skladba B. Petrovića: “Green lobster dream”.

Nastupio je kao gost na koncertu HGM jazz orkestra i Zagrebačke filharmonije pod vodstvom Sigija Feigla 18. veljače 2011. na kojem je nastupio i proslavljeni američki trubač Randy Brecker. Nastupao je kao solist i s jazz orkestrom HRT-e.

Redovito surađuje s kvintetom Simply Brass u kojem svira bubnjeve. U svibnju 2011. god. nastupali su izvodeći djela Gershwina, Bernsteina s poznatim američkim trubačem Allenom Vizzuttijem.

Na 57. splitskom ljetu, gdje je svirao sa proslavljenim francuskim gitaristom Christianom Escoudeom, dobio je nagradu JUDITA za najveće umjetničko dostignuće u glazbenom dijelu programa.

Noć kazališta: Centar za kulturu Čakovec, 19. studenoga 2011.

Projekt “Noć kazališta” (European theatre night) jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenom.

Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Od 2009. godine uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske “Noć kazališta” prerasla je u manifestaciju na nacionalnoj razini u koju se uključuju gotovo sva relevantna hrvatska kazališta i kazališne skupine.

Pokretač europske manifestacije i koordinator projekta za Republiku Hrvatsku je Dječje kazalište Dubrava Zagreb.

Ovo je treći put da Kazališna družina «Pinklec» organizira “Noć kazališta”.

PROGRAM:
Subota, 19.  studeni 2011.

16.00 Dvorana CZK (scena)
Kazališna družina «Pinklec» Čakovec: Ptičica
Dječja lutkarska predstava (stolni teatar)

Tekst, dramaturgija i režija: Romano Bogdan
Uloge: Bruno Kontrec, Mario Jakšić, Davor Dokleja, Karolina Horvat,  Romano Bogdan
Glazba: Igor Baksa
Lutke i scenografija: Kristina Horvat Blažinović
Oblikovanje svjetla: Neven Taradi

Lutkarska predstava «Ptičica» u kreaciji Kazališne družine Pinklec bavi se temom odrastanja kroz priču o nestašnom dječaku, djedu Bartolu i psu. Osim što je prepuna akcije i animacije, sigurno će vas oduševiti i neobičnim ugođajem koji stvara stolni teatar.
Trajanje: 40 minuta
Uzrast: 2 do 8 godina

18.00 Mala scena CZK
LUTKARSKA IGRAONICA
Voditeljica: Jelena Dokleja

19.00 Izložbeni prostor CZK: Promocija knjige
Vladimir Stojsavljević
KRONIKA NESTAJANJA
Podnaslov: Drame o obitelji Zrinski
Nakladnik: Leykam international
Urednica: Eugenija Ehgartner
Sadržaj:
Katarina Zrinska od Frankopana, 1992.
Odlazak, 1996.
Nikola VII., 2008.
Kronika nestajanja, 2010.
Predstava u tamnici, 2011.
U prilogu je dokumentacija o izvedenim predstavama u Centru za klturu Čakovec, Teatru ITD i HNK Varaždin

22.30 Dvorana CZK
Kazališna družina «Pinklec» Čakovec: Klupica
Dramska predstava za djecu i mlade

Režija: Mario Kovač
Dramaturgija: Jelena Kovačić
Autor glazbe: Igor Baksa
Igraju: Davor Dokleja, Mario Jakšić, Igor Baksa, Karolina Horvat, Matija Kezele, Maja Kovač
Predstava o jednoj subotnjoj noći na klupici u parku, o jednoj generaciji koja završava srednjoškolski dio života, o njihovim očekivanjima, strahovima i nadama…
Trajanje: 60 minuta
Preporučamo starijima od 13 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije