Predstavljanje Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke

Predstavljanje Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke

Nakon što je u rujnu ove godine premijerno predstavljen u Zagrebu, a potom i u Splitu, Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke predstavlja se u Varaždinu, za područje sjeverozapadne Hrvatske, koje obuhvaća muzeje, galerije i (privatne) zbirke četiriju županija: Krapinsko-zagorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske.

Nakladnik Vodiča je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) koji, između ostaloga, ažurira i vodi Registar muzeja, galerija i zbirki RH, što je bio i temelj za usustavljanje cjelovitih podataka iz te domene i objavu u jedinstvenoj publikaciji. Na gotovo 600 stranica, s bogatim slikovnim prilozima, u Vodiču su grupirane muzejsko-galerijske ustanove i (privatne) zbirke na području 5 regija i grada Zagreba, a posebno su istaknute i zbirke i riznice vjerskih zajednica, što ukupno čini 265 jedinica.

Uz kratak opis muzeja/galerije/zbirke, posebno su naznačene i informacije o radnom vremenu za razgled, cijenama ulaznica, stručnim vodstvima, otvorenim stalnim postavima, pristupu za invalide, restoranu ili kafiću, kao i podaci o knjižnici i restauratorsko-prepara-torskim radionicama.

Glavna urednica Vodiča je Višnja Zgaga, ravnateljica MDC-a, a uz nju su na projektu sudjelovali i stručni suradnici: Markita Franulić, Tea Rihtar, Želimir Laszlo, Doroteja Živčec, Vladimira Pavić, Snježana Radovanlija Mileusnić, Denis Bučar i Iva Validžija.

Pored Višnje Zgage, u predstavljanju Vodiča u Varaždinu sudjeluju: Vlasta Klarić, savjetnica za kulturni turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori, književnik i publicist Ivica Prtenjača te, kao domaćin, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Branko Spevec.

Program se priređuje u multimedijskoj dvorani u palači Herzer u srijedu, 16. studenoga ove godine, s početkom u 19.00 sati. U glazbenom dijelu nastupaju Petar Eldan (klavir) i Aleksandar Vešić (bas).

Budući da 16. studenoga Gradski muzej Varaždin obilježava kao datum svojega osnutka (1925.), osim predstavljanja Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke, taj dan će svi izložbeni postavi biti tradicionalno besplatni za razgled.

Od 9.00 do 17.00 sati za posjetitelje će biti otvoren stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu, zatim u palači Herzer stalni postav “Svijet kukaca” i izložba “200 godina Kaptola u Varaždinu” te u palači Sermage retrospektivna izložba Velimira Trnskog i izložba fotografija Gorana Šafareka “Regionalni park Mura Drava – Skladan suživot čovjeka i prirode”.

U tome razdoblju, na svim prodajnim mjestima varaždinskoga muzeja, organizira se i prigodna rasprodaja muzejskih izdanja po izuzetno popularnim cijenama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije