Jadranka Kosor na svečanosti spomendana Zrinskih i Frankopana

Jadranka Kosor na svečanosti spomendana Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda organizira svečanost u povodu proglašenja 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane. U četvrtak 17. studenoga u 18 sati u palači Zrinskih u Čakovcu očekuje se, najavljuju u Zrinskoj gardi, i dolazak predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Nakon što je Zrinska garda Čakovec uputila službeni poticaj Hrvatskom saboru te se svojim prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u postupak uključila i Vlada, Hrvatski je sabor na 24. sjednici 28. listopada 2011. proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane: “Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježava se kao spomendan na Zrinske i Frankopane kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo – Navik on živi ki zgine pošteno”.

Podsjetimo, Zrinska garda uputila je službeni poticaj za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH radi proglašenja 30. travnja Spomendanom na Zrinske i Frankopane u Republici Hrvatskoj.

Pisanu potporu na poziv Zrinske garde toj su inicijativi dali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i mjesta vezana uz Zrinske i Frankopane: Grad Čakovec, Grad Vrbovec, Grad Bakar, Grad Hrvatska Kostajnica, Grad Senj, Općina Nedelišće, Općina Donja Dubrava, Općina Legrad…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije