U Kotoribi održana večer posvećena pjesniku Grigoru Vitezu

U Kotoribi održana večer posvećena pjesniku Grigoru Vitezu

U petak, 4. listopada obilježavajući Mjesec hrvatske knjige u prostorijama Knjižnice i čitaonice Kotoriba održana je književna večer koja je bila posvećena hrvatskom pjesniku, dječjem piscu i prevoditelju Grigoru Vitezu.

Večer poezije otvorila je ravnateljica knjižnice Bernarda Habuš. Pozdravljajući malobrojne zaljubljenike u pisanu riječ, Habuš je prisutne upoznala sa životom i radom Grigora Viteza. Rođen je 1911. godine, a umro 1966. Pisao je i za odrasle, ali je poznatiji kao dječji pjesnik.

Sagradivši svoje stihove na jednostavnim, ali izražajnim riječima, prožeo ih je iskrenom i neposrednom osjećajnosti i igrivosti bliskom dječjoj prirodi. Uz pejzažne sličice, u njegovim djelima redaju se nonsensne pjesme, a uz životinjske uspavanke niču slike iz proživljena djetinjstva.

U Vitezovim pjesmama očaravaju boje i slike, ali isto tako čarobno djeluje glazba riječi. Izdao je zbirke dječjih pjesama “Prepelica”, “Sto vukova”, “Kad bi drveće hodalo”, “Gdje priče rastu”, “Iza brda plava”, Hvatajte lopova” i “Igra se nastavlja”, a objavio je i nekoliko poetskih zbirki među kojima se ističu “Pjesme”, “Naoružane ruže”, “Povjerenje života” i “Kao lišće i trava”.

Imenom Grigora Viteza nazvana je nagrada koja se u Hrvatskoj dodjeljuje svake godine za najbolje djelo dječje književnosti i za najbolje ilustriranu dječju knjigu. Njegove pjesme te su večeri čitali članovi recitatorske grupe OŠ Kotoriba.

Za nastup ih je pripremila njihova voditeljica i profesorica hrvatskog jezika Nikolina Fuš Zvošec koja je naglasila kako djeca obožavaju čitati Vitezova djela te su obavezna u čitanju lektire za pete razrede. Naglasila je kako je blizak i privlačan mališanima u vrtićima i učenicima osnovne škole, a u njegovim pjesmama kao i u svakoj pravoj poeziji, mogu uživati i odrasli.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije