Projekt je kvalitetan i on se nastavlja
– Sve što je rečeno i viđeno i ono sve što o projektu pušipel
znamo, daje nam za pravo da se projekt nastavlja u čemu podrška
Međimurske županije i osobno župana Matije
Posavca neće izostati, naglasila je Sandra
Herman zamjenica međimurskog župana.
Dana,s 19. veljače 2020. u Restoranu ‘Terbotz’ u Železnoj Gori
predstavljeni su rezultati Klonske selekcije Pušipela, autohtone
međimurske sorte vina. Rezultate su predstavili, doc.dr. profesor
Darko Preiner voditelj projekta s Agronomskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njegov kolega zadužen za
vinarstvo prof. Domagoj Stupić.
U ime Međimurske županije skupu su nazočili i imali što reći,
Sandra Herman zamjenica međimurskog župana, te Darko
Radanović i Marko Puškadija, dipl.ing. Marijan
Čižmešija iz Savjetodavne poljoprivredne službe Čakovec,
Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske
županije i domaćini Branimir i Filip Jakopić. U
ime Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae nazočili su
predsjednik David Štampar te desetak vinara i
vinogradara.
Najprije je u Sobi za sastanke Restorana ‘Terbotz’ bilo riječi o
rezultatima projekta, a potom su u savršenom prostoru za ovakve
prilike u podrumu i prostoriji za degustaciju kušani pušipeli te
slična vina s područja Hrvatske i Europe. Kušači su ocjenjivali
uzorke vina te iznijeli svoja mišljenja. A, ona su, što se
pušipela tiče odlična i bolja od preostalih koja su se kušala. Na
kraju događaja prof.doc.dr. Darko Preiner je
naglasio kako je projekt pušipel opravdao znanstvena, praktična i
financijska ulaganja. Zamjenica međimurskog župana Sandra
Herman je kazala kako je projekt pušipel u svim
segmentima pokazalo kako je uspješan, te će ga Međimurska
županija i župan Matija Posavec i dalje
podržavati.
Najavljen je i novi projekt drugih sorti koji bi mogao započeti
2021. godine, a prethodit će mu opsežni pripremi radovi.