TasteAtlas, inače prvi svjetski atlas koji nudi informacije o lokalnoj hrani po turističkim destinacijama, napravio je popis 223 najpopularnijih hrvatskih jela i proizvoda
TasteAtlas je inače prvi svjetski atlas koji nudi informacije o lokalnoj hrani po turističkim destinacijama tj. državama. Za našu županiju izdvojili su više od deset tradicionalnih jela koja bi svi trebali probati.
Međimurska gibanica
Međimursku gibanicu opisuju kao ‘visokokalorično
slojevito tijesto podrijetlom iz Međimurja. Obično se poslužuje
kao desert nakon većeg obroka, ali zbog svoje hranjive
vrijednosti može se konzumirati i samostalno. Kolač se sastoji od
nekoliko slojeva tijesta napunjenog kombinacijom svježeg kravljeg
mlijeka, naribanih jabuka, mljevenih oraha i mljevenih sjemenki
maka, uz dodatak grožđica, cimeta, ruma i šećera, prema osobnim
preferencijama.’
I međimurska kukuruzna zlevanka je odličan specijalitet koji su stoljećima spremale naše međimurske bake.
Međimursko meso ‘z tiblice
‘Ovaj međimurski specijalitet osmislio se kao pametan način konzerviranja mesa’. Svakako moramo spomenutida je ono 2017. postalo formalno zaštićeno. Naime, Međimurje nakon punih 12 godina procesa ima zaštićeni proizvod iz Međimurja, ‘Međimursko meso ‘z tiblice’ je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Osim mesa s tiblice, možda najpoznatija od svih juha je ‘pretepena juha’ koja se sprema na malo svinjske masti uz dimljeno meso, goveđi temeljac i nešto drugih dodataka kojima se na kraju dodaje ‘pretep’ od kiselog vrhnja, brašna i mlijeka. ‘Pretepena juha tradicionalna je juha iz međimurskog kraja. Obično se izrađuje od visokokvalitetnih suhomesnatih proizvoda, sjeckanih kobasica, jaja, brašna, zaliha, nasjeckanog tikve, kiselog vrhnja, luka, češnjaka i raznih začina. Ova gusta juha je glavni adut za zimu u našoj regiji, pa se uvijek servira vruća’, opisuje TasteAtlas.
Krpice sa zeljem
‘Krpice sa zeljem staro je hrvatsko jelo koje se tradicionalno
priprema u sjevernim dijelovima zemlje. Priprema se kombiniranjem
kupusa, luka i začina (posebno crnog papra) s vrstom tjestenine
poznatom kao krpice ili flekice, koje mogu biti male ili velike,
pravokutnog ili nepravilnog oblika. Ovo jednostavno i brzo jelo
često se obogaćuje dodatkom komada slanine ili kobasica,
pretvarajući ga u gurmanski obrok.’
Čurke su tradicionalne kobasice podrijetlom iz međimurskog kraja. Vjeruje se da svako selo i svaka obitelj imaju svoje recepte za ovaj specijalitet. Postoje dvije vrste čurke – crna i bijela, a crna sorta posebno je popularna u regiji.
Mazanica je tradicionalni kolač iz međimurske
regije. Iako je izuzetno jednostavna i sastoji se od samo
nekoliko odabranih sastojaka, vjeruje se da zaista dobra mazanica
ovisi o sposobnostima osobe koja je priprema.
‘Tanko tijesto se pravi od brašna, soli, octa, mlake vode i ulja,
dok se punjenje sastoji od jaja, soli, šećera, vanilinog šećera,
kiselog vrhnja, kaše i masti ili svinjske masti’, piše
TasteAtlas.
Taste Atlas izdvojio je i kelešicu kao
neodoljiv tradicionalni hrvatski kolač bez punjenja. Potječe iz
Međimurja. Torta je napravljena od brašna, svinjske masti,
kiselog vrhnja, šećera i mlijeka, iako postoje brojne verzije
kelešice i sastojci se mogu razlikovati.
‘Krapci su jednostavni kolači koji se mogu
poslužiti kao desert ili glavno jelo. Iako su se u prošlosti
pravili raznim punjenjem, danas se obično pune sirom, orasima i
jabukama. Kolači se sastoje od brašna, jaja, mlijeka, ulja,
kvasca, soli, šećera, sira, vrhnja, limunovog soka, naribanih
jabuka, cimeta i mljevenih oraha. Krapci se obično peku u
velikoj pećnici na drva, a posebno su popularni na svečanim
događajima i sličnim društvenim prilikama.’
Međimurska bidra tradicionalni je kolač
porijeklom iz Međimurja. Napravljen je od kombinacije
brašna, mlijeka, kvasca, šećera, soli, maslaca, jaja, oraha i
vanilije. Tijesto je razvaljano i izrezano u pravokutnike koji se
dodaju mljevenim orasima, toplom mlijeku, jajima, šećeru i
vaniliji. Bidra je tradicionalni dizani kolač našeg
Međimurja, a naziv je dobio po istoimenoj glinenoj posudi u kojoj
se pekao i bio je obavezan u svim svečanim prilikama, a
blagdanski stol bez bidre jednostavno je bio nazamisliv.
Priločki klecinprot
Podrijetlom iz Preloga, klecinprot je tradicionalni božićni
slatki kruh obogaćen voćem. Izbor sušenog voća se natapa u rumu
ili rakiji otprilike jedan tjedan. U tom razdoblju plodovi se
svakodnevno miješaju. Na Badnjak ili dan prije njega ljudi
pripremaju tijesto za kruh, koje će kasnije obogatiti suhim voćem
natopljenim alkoholom. Slatki kruh peče se u pećnici do zlatno
smeđe boje. Naziv ovog kruha izveden je od njemačkih riječi
kletzen (sušene kruške) i brot (kruh) – piše TasteAtlas.
Kukuruzne okruglice ili gambaloci nezaobilazan
su dio međimurske kuhinje. U kukuruzno brašno se
doda malo masti i soli te se s vrelom vodom zamijesi nešto tvrđe
tijesto od kojeg se prave male okruglice – gambaloci.
Okruglice se kuhaju 15 minuta u slanoj vreloj vodi.
Kad su kuhane, ocijede se i isperu hladnom vodom. Prije
posluživanja se preliju rastopljenom kosanom masti.
Koja je sve jela TasteAtlas izdvojio u našoj, ali i susjednim županijama, pogledajte na linku.