Značajni rezultati akcije skupljanja odjeće i tekstila u Čakovcu

Značajni rezultati akcije skupljanja odjeće i tekstila u Čakovcu

U ponedjeljak, 17. listopada povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, održana je akcija skupljanja odjeće i tekstila na području Grada Čakovca. Organizatori, Socijalna zadruga Humana Nova, Autonomni centar – ACT, CEDRA Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec uz logističku podršku GKP Čakom d.o.o. i uključivanjem volontera uspješno su završili akciju.

Skupljeno je više od 60 m3 odjeće i tekstila, a treba naglasiti i pohvaliti spremnost mnogih stanovnika da se uključivanjem u ovu akciju na prikladan, ekološki ispravan i društveno odgovoran način riješe viškova odjeće i tekstila i pomognu osobama slabijeg imovinskog stanja.

Sama akcija protekla je u najboljem redu, bez ikakvih incidenata i uz zavidnu urednost lokacija na kojima se primala odjeća, kao i svih odjevnih i tekstilnih predmeta koji su zaprimljeni.

Skupljanje, sortiranje i oporaba tekstila imaju brojne pozitivne učinke:

– smanjena je potreba za odlagalištima smeća, što direktno utječe i na klimatske promjene (npr. vunena odjeća se ne razgrađuje, već proizvodi metan koji doprinosi globalnom zatopljenju);
– smanjena je potreba za proizvodnjom tkanina – kako se tekstil sakuplja, sortira i distribuira većim dijelom lokalno, smanjuje se utjecaj na onečišćenje okoliša zbog ograničenog transporta;
– i kao najvažnije u kontekstu smanjenja siromaštva, manje je opterećenje kućnog budžeta zbog pristupa jeftinijim tekstilnim proizvodima i odjeći.

Socijalna zadruga Humana Nova proizvodna je zadruga čija je osnovna djelatnost proizvodnja kvalitetnih, ekoloških tekstilnih proizvoda i odjeće, a njezino unutrašnje ustrojstvo predstavlja sintezu proizvodne djelatnosti s istraživanjem i pronalaženjem novih tržišta.

Zadruga obavlja djelatnosti kojima se pruža pomoć u zadovoljenju osnovnih životnih potreba socijalno ugroženim fizičkim osobama (poslovi skupljanja, sortiranja, oporabe rabljene odjeće i njenog plasiranja putem socijalnog/reuse dućana u Čakovcu), te radi uključivanja u radne i gospodarske procese osoba s umanjenom radnom sposobnošću, konkretno osoba s invaliditetom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije