Gotovo 500 studenata u Međimurju ne može do toplih obroka

Gotovo 500 studenata u Međimurju ne može do toplih obroka

Gotovo 500 studenata Međimurskog veleučilišta i čakovečkog odsjeka Učiteljskog fakulteta ne može preko iksica dobiti topli obrok u Čakovcu! Nakon što je restoran Kruna otkazao ugovor Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, nastao je zastoj koji traje već danima, pa se studenti snalaze kako znaju i umiju. Tople obroke u restoranima moraju plaćati po punoj cijeni. Drugi izbor su im – pekarnice.

– Jedanput ili dvaput na tjedan odemo u restoran na gablec, a ostale dane kupujemo sendviče i peciva. Sramota je što se tjednima ne može pronaći novi restoran koji bi prihvaćao iksice – ogorčeni su studenti. Ministarstvo pokriva 73,65 posto cijene toplog obroka, ali samo u restoranima koji s njime sklope ugovor o pružanju usluga studentske prehrane preko iskaznica popularno nazvanih iksice. Prije Krune studenti su se hranili u Pilki, no Ministarstvo navodno nije bilo zadovoljno, pa je s Pilkom raskinulo ugovor i odlučilo se za Krunu.

– I Pilka i Kruna su mi bile OK. Pilka je bila skuplja od Krune, ali mogla sam si uzet za van mlijeko, jogurte i ostalo. Kruna je bila jeftinija, ali im je brzo nestalo toplih obroka – ističe studentica Međimurskog veleučilišta. Studenti su podijeljeni oko ocjene hrane, pa su tako neki bili sasvim zadovoljni hranom u Pilki, a neki zamjeraju da su porcije bile preslabašne. No, svi se slažu u jednom – do zastoja nije smjelo doći.

Kako doznajemo, povjerenstvo Ministarstva znanosti obišlo je restorane i sastavilo popis kandidata. Zainteresiranih restorana ima, a sad je na Ministarstvu da donese odluku i sklopi novi ugovor. Dekanica Međimurskog veleučilišta dr.sc Nevenka Breslauer kaže da je problem to što treba pronaći restoran dovoljno velik da može nahraniti između 400 i 500 studenata.

– Očekujemo da će se problem riješiti idućeg tjedna – kaže.

U Studentskom centru Varaždin, koji pokriva i susjedne županije, kažu da je izbor restorana i sklapanje ugovora u nadležnosti Ministarstva znanosti.

– Ministarstvo je 2002. godine raspisalo natječaj i od tada sklapa anekse. No, kad zagusti, onda se krivica pokušava svaliti na nas. Problem je u Čakovcu i u Križevcima – ističu u SC-u. Svojedobno su se studenti Učiteljskog fakulteta pobunili zbog problema s kantinom u podrumu zgrade. U preuređenje kantine u restoran za veći broj studenata nitko ne želi ulagati.

Ne preostaje stoga drugo nego tražiti restorane. Jedna od opcija je navodno i restoran KTC-a, no neki studenti kažu da bi im bilo predaleko pješačiti do drugog dijela grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije