Za namjerno izazivanje požara kazne od 15 000 do 150 000 kuna

Za namjerno izazivanje požara kazne od 15 000 do 150 000 kuna

Iz PU Međimurske obavještavaju: “S obzirom da u posljednje vrijeme bilježimo velik broj slučajeva spaljivanja strništa i suhe trave od strane žitelja Međimurske županije, osjećamo potrebu da javnost izvijestimo o preventivnim mjerama kojih se moraju pridržavati.

Spaljivanje smeća, korova, suhe trave i drugog poljoprivrednog i šumskog otpada te loženje vatre u šumama i blizini šume i poljoprivrednog zemljišta i građevina može se obavljati sukladno Odluci o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije (“Službeni glasnik Međimurske županije” broj 02/02.).

Zbog vrlo velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, šumama, poljoprivrednim površinama i građevinama upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u njihovoj blizini.

Loženje otvorene vatre u svrhu spaljivanja može se obavljati isključivo uz poduzimanje svih mjera zaštite protiv širenja požara na okolinu prilikom čega mjesto spaljivanja mora biti najmanje udaljeno 30 m od gospodarskih i drugih  građevina, te stogova slame i sijena u naseljenom mjestu, te 200 m od šume, a u slučaju širenja požara mora se pozvati najbliža vatrogasna postrojba na broj 93, policija na broj 192 ili Centar 112 na broj 112.

Loženje vatre i spaljivanje noću je zabranjeno, spaljivati može jedino punoljetna osoba sa sredstvom veze, a  koja se ne smije udaljiti od mjesta spaljivanja sve dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Prije spaljivanja mjesto loženja treba pripremiti i osigurati na odgovarajući način. Loženje vatre i spaljivanje smeća većeg obima može se obaviti uz obavezno osiguranje vatrogasnog dežurstva vatrogasne postrojbe. Loženje se obavlja isključivo u vrijeme bez vjetra.

Za nepoštivanje odredbi navedenih u Odluci predviđene su kazne od 500 do 2 000 kuna kojima će se kazniti za prekršaj fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi. Isto tako su u Zakonu o zaštiti od požara (“Narodne novine” broj 92/10.) predviđene novčane kazne za izazivanje požara iz nehaja od 2 000 – 15 000 kuna, za namjerno izazivanje požara od 15 000 – 150 000 kuna, ili kazna zatvora do 60 dana.

Upozoravamo sve stanovnike naše županije neka se pridržavaju gore navedenih zakonskih odredbi, neka ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, neka ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, jer svakim takvim paljenjem izazivaju nastajanje velikih materijalnih šteta, ugrožavaju ljudske živote i materijalna dobra i uništavaju prirodu i okoliš.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije