'Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste'
Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja
odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u
poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe za Hinu
predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin
Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto.
“Iznos PDV-a se umanjuje, ali krajnje cijene ostaju iste.
Ugostitelji su softverski spremni za promjene PDV-a u
novogodišnjoj noći, a s obzirom na to da se softver i cijene u
blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima
sezone, prilagođavanje softvera za fiskalizaciju računa s novim
PDV-om ne traži neke veće investicije”, poručuje Medak, a prenosi
Poslovni.hr.
Naime, od početka iduće godine u sklopu četvrtog kruga
porezne reforme stopa PDV-a od 25 posto se snižava na 13 posto za
obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i
izvan ugostiteljskih objekata. Za ugostiteljske usluge koje
se odnose na sva pića – alkoholna i bezalkoholna, vino i
pivo – i dalje će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.
Stopa od 13 posto na hranu i slastice prema procjenama utjecat će
na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna
godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak
na plaće i investicije odlučit će sami ugostitelji.
Još ima mjesta za poboljšanja
“Pozdravljamo smanjenje stope PDV-a, ali naša inicijativa još
nije završila, jer postoji još prostora za poboljšanje.
Naglašavam još jednom da je oko 70 posto ugostitelja isključeno
iz predloženih izmjena, a većinom su to kafići, koji će čak
osjetiti veće troškove u poslovanju zbog većih trošarina”,
upozorava Medak.
Podsjeća pritom da je još 2002. Europska unija definirala pivo
vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode te će
ugostitelji, kako najavljuje, ustrajati da ti proizvodi budu
uključeni u poreznu reformu.
“Plaćamo najveći porez u Europi. Nedopustivo je da se čak 90
posto vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj i koje je je iz
domaće proizvodnje, oporezuje po tako visokoj stopi. Uračunamo li
u to još i i tri posto poreza na potrošnju, znači da je ukupna
stopa 28 posto te bi stoga i
te proizvode trebalo oporezivati po sniženoj stopi
od 13 posto. Ako ovo porezno rasterećenje ne obuhvati i kafiće,
nismo riješili taj problem jer će njima konkurentnost i dalje
padati”, smatra Medak.
Iznosi i procjene iz udruge ugostitelja koje zastupa po kojima bi
ugostiteljstvo uz porezno rasterećenje, smanjenu administraciju
te brisanje niza nelogičnih propisa tijekom idućih deset godina s
15 milijardi kuna prometa godišnje moglo ‘skočiti’ na dvostruko
više ili na oko 30 milijardu kuna, piše
Poslovni.hr
“Želimo plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u
razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Sniženom stopom
PDV-a i modelom kravata kojeg predlažemo za svojevrsnu
kategorizaciju ugostiteljskih objekata možemo podići i kvalitetu
i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda koji se nudi u
ugostiteljskim objektima”, zaključuje Medak.