Shvatio je i tvrdi kako rad u njegovoj 'branši' traži dnevna usavršavanja. Učenici to prepoznaju i slijede ga
– Sklonost prema kuharstvu počinje još u nižim razredima osnovne škole. Budući da su oba naša roditelja bila zaposlena, ja sam mnogo vremena provodio sa svojom bakom Anđelom Tilošanec. Inače, moja je baka u Kotoribi, odakle sam porijeklom, slovila kao vrsna kuharica pa se u bakinoj kuhinji rodio interes i ljubav prema kuhanju. Znam da sam krenuo s pečenjem palačinki i pitom od jabuka – rekao nam je na početku razgovora 37-godišnji Kruno Tilošanec, mentor kuharstva u Srednjoj školi Prelog.
Kruno je rođen u Čakovcu 1982. godine. Do svoje 22. godine živio je u Kotoribi gdje je završio i OŠ, a nakon koje upisuje Gospodarsku školu Čakovec koju pohađa do 1999. godine kada stječe zvanje kuhar. Već 15,5 godina živi u Svetoj Mariji sa suprugom Karolinom i dvoje djece, četrnaestogodišnjim sinom Bornom i četverogodišnjom kćerkom Unom.
Odlučio si se za ovo zvanje u vrijeme kada se na njega gledalo nekim drugim očima?
– Odluka za zvanje kuhara nije u ono vrijeme učenicima bila toliko primamljiva i zanimljiva kao danas. Zanimanje kuhar nije bilo toliko ni promovirano ni popularno, a i priprema jela te posluživanje istih nije zahtijevalo toliku kreativnost i maštovitost što danas posebno privlači učenike – kaže Kruno. Tvoja odluka je bila čvrsta?
– Moja odluka za kuharskim zanimanjem je bila čvrsta i sjećam kada smo u višim razredima OŠ razgovarali o tome što želimo biti i raditi u budućnosti ja sam uvijek govorio da želim biti kuhar. Prilikom upisa u srednju školu roditelji su mi predlagali i neka druga zanimanja koja bi mogao upisati, ali za mene je postojalo samo jedno zanimanje, samo sam želio biti kuhar.
Kakav je bio poslovni ulazak u kuhinju?
– 1999. godine završavam Gospodarsku školu u Čakovcu, smjer kuhar. Ni nepunih mjesec dana nakon završetka školovanja, a tek s navršenih 17 godina zapošljavam se u restoranu Pilka u Čakovcu gdje sam radio dvije i pol godine – kaže o prvim koracima i dodaje: – Iako sam bio još veoma mlad kuhar, nakon godinu dana rada, a jedva punoljetan, postao sam voditelj kuhinje i u tom periodu sakupio sam dosta veliko iskustvo u organizaciji rada i vođenju ugostiteljske kuhinje. Na tom radnom mjestu zadržao sam se do početka odsluženja vojnog roka.
Nakon povratka vraćam se u Pilku gdje sam radio još dvije godine, dio poslova obavljao sam u Zagrebu, 4 mjeseci i 6 mjeseci u Umagu – kaže o drugoj dionici poslovnoga puta i dodaje: – Nakon provedenog rada u Pilki shvatio sam da je vrijeme za neke promjene i zapošljavam se u restoranu Kristal u Čakovcu gdje sam proveo godinu dana i nadogradio i usavršio svoja stečena znanja. 2004. godine zapošljavam se u Gradskoj kavani Lovac u Prelogu gdje sam posljednje četiri godine bio i voditelj kuhinje. 2008. godine polažem majstorski ispit na Obrtničkoj komori i dobivam zvanje -Majstor kuhar. Nakon majstorskog ispita nastavljam s doškolovanjem i završavam Pedagoško –psihološku izobrazbu u Zagrebu i stječem zvanje stručni učitelj. 2011. godine zapošljavam se u Srednjoj školi Prelog gdje radim i danas kao stručni učitelj kuharstva, a od nedavno bilježim napredovanje u struci i postajem mentor.
Pitajući ga da li je možda požalio u odabiru zvanja, taj će mentor danas reći…
Ne, oduvijek sam volio rad u kuhinji jer je to jedno zanimanje, po meni, gdje se može izraziti osobna kreativnost svakog pojedinca. Za vrijeme rada u kuhinji uvijek sam svojim pristupom imao dobar odnos s učenicima koji su obavljali praktičnu nastavu. Pružila mi se prilika da radim s mladim ljudima, kao njihov stručni učitelj, na njihovom formiranju u kuhara i ja sam tu priliku i izazov prihvatio.
Od kuhinje se nisam maknuo i uvijek se rado vraćam u kuhinju i surađujem te izmjenjujem iskustva sa svojim mnogobrojnim kolegama kuharima – kaže i ističe neophodnost svakodnevnog stručnog usavršavanja: – Radom u Srednjoj školi Prelog nude mi se brojna usavršavanja koja rado sa svojim kolegama polazim. U školi provodimo razne projekte stručnog usavršavanja ,a jedan od najznačajnijih je ERASMUS+ projekt. U tom projektu učenicima se nudi obavljanje njihove stručne prakse ,a učiteljima i profesorima stručna usavršavanja u trajanju od 3 tjedna u mnogim zemljama članicama EU. Do sada smo na Erasmusu sudjelovali u Njemačkoj, Malti, Francuskoj i Sloveniji. Ove godine odlazimo ponovno u Francusku, ali i u Španjolsku, Italiju, Austriju i Sloveniju. Sudjelujemo s učenicima i na mnogim usavršavanjima u obliku natjecanja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza gdje postižemo zapažene rezultate.
Sve više mladih ulazi u svijet kuharstva. Kako to tumačiš?
– Kuharsko zanimanje se dosta medijski promovira zadnjih godina u obliku mnogih kuharskih emisija poput Masterchefa i mislim da je to dosta pridonijelo da se djeca ponovno upisuju u strukovna zanimanja. Mada, moram primijetiti, da se u moje vrijeme upisivalo po dva razreda od trideset učenika, dok se sada upisuje jedan od dvadeset učenika. Tu je dosta pridonijelo nekoliko faktora kao što je pad nataliteta, iseljavanje, ali i promocija koja traje unazad dvadeset godina da bi svi učenici trebali ići na fakultete.
S takvom promocijom strukovna zanimanja su malo u padu, ali mi u Srednjoj školi Prelog se trudimo svim silama da strukovna zanimanja, a osobito ugostiteljska prikažemo u najboljem svijetlu jer je turizam ipak najjača grana u hrvatskom gospodarstvu – njegova je opservacija.
Kakvi su kandidati za ta zvanja u početku?
– Ima dosta učenika koji pokazuju veliki interes za kuharstvom odmah od početka školovanja pa sve do kraja, ali opet ima, na sreću u manjini, i onih učenika koji upišu zanimanje samo tek toliko da nešto upišu. Tu je onda na nama stručnim učiteljima da pokušamo motivirati sve učenike kako bi veliki dio njih ostao u kuharstvu nakon školovanja.
Poznato je kako oni sa školovanjem ‘rastu’. Koja je tu uloga Srednje škole Prelog?
– Uloga Srednje škole Prelog vrlo je velika jer mi kao škola učenicima nudimo brojne kuharske radionice na kojima oni aktivno sudjeluju u društvu mnogih poznatih hrvatskih kuhara. Evo nedavno smo imali radionicu s našim poznatim chefom Brankom Ognjenovićem koji je veliki motivator i na naše učenike prenosi svoja neiscrpna znanja i iskustva iz svog bogatog kuharskog života. Radimo na mnogim projektima u kojima učenici rado sudjeluju i unaprjeđuju svoja temeljna stečena znanja – objašnjava i dodaje: – Unazad dvije godine pokrenuli smo suradnju s “Jadranka hotelima” iz Malog Lošinja gdje naši učenici imaju mogućnost obavljanja ljetne prakse u trajanju od mjesec dana. Nakon obavljene ljetne prakse imaju mogućnost prihvaćanja njihove stipendije, a nakon završenog školovanja nudi im se stalni posao. Zanimalo nas je kakva je njegova konkretna uloga kao stručnog učitelja na što će on…
– Moj posao u školi je da učenicima prenosim svoja znanja i iskustva stečena dugogodišnjim radom u ugostiteljstvu. Učenici najprije prolaze i svladavaju teorijska znanja bez kojih se u kuharstvu ne može. Nakon toga obavljamo vježbe u našim kuharskim praktikumima počevši od hladnih predjela pa sve do deserta.
Kako motiviraš učenike?
– Na razne načine, a što se uvelike odnosi i na godinu obrazovanja. Učenici prvih razreda jedva čekaju da završi teorijski dio, koji traje prvih nekoliko mjeseci u prvoj godini školovanja, kako bi mogli ući u kuhinju na vježbe, pripremati neka jela. Drugim razredima motivacija je da svojim većim zalaganjem imaju veću mogućnost sudjelovanja na Erasmus+ projektu, imaju veću mogućnost da ih se odabere za obavljanje praktične nastave na Malom Lošinju.
U trećoj godini učenici sudjeluju u mnogim natjecanjima pa bi mnogi učenici htjeli u tome sudjelovati, ali pravila su takva da obično sudjeluje dvoje učenika pa se treba potruditi kako bi od dvadeset učenika u razredu stručni učitelj odabrao baš njih dvoje.
Došla su mnoga priznanja i nagrade. Što one znače Tebi osobno, SŠ Prelog, učenicima?
– Da, unazad par godina sudjelujemo na mnogim natjecanjima u RH pa su onda tu i mnoga priznanja. Uvijek kada osvojim neku nagradu kao mentor sa svojim učenicima osjećaj je dobar, a te nagrade služe samo kao daljnji poticaj za nova natjecanja i napredovanja. Kao glavni cilj kojim se vodimo tijekom naših sudjelovanja na natjecanjima je taj da Srednju školu Prelog i ugostiteljska zanimanja promoviramo u najboljem svijetlu. Jedno od najvećih motivacija za učenike je da se sa svojim zalaganjem i ponašanjem mogu izboriti da sudjeluju na nekom od tih natjecanja. Svaka generacija kuhara nudi mnogo izvrsnih učenika koji sebe vide u kuharskom poslu jednog dana tako da je i na nama stručnim učiteljima da ih držimo motivirane tijekom njihovog školovanja, a to se najbolje provodi preko raznih natjecanja gdje oni mogu izraziti svoju kreativnost – kaže skromno, ali ponosno.
Kako bi opisao sebe kao stručnog učitelja?
– Sebe kao stručnog učitelja opisao bih kao nekoga tko ima demokratski stav prema svojim učenicima, ne previše autoritativan, ali dosljedan. To znači da se uvažavaju i njihovi prijedlozi i ideje prilikom osmišljavanja nekih kreativnih jela. Vremena se mijenjaju pa tako i mladi ljudi tijekom njihovog odrastanja stječu neke drugačije navike od nas koji smo ipak odrasli u nekim drugim vremenima bez toliko napredne tehnologije koja ih prati od rođenja pa je i njihova sloboda izražavanja malo kreativnija.
Pokušavam uspostaviti dobru suradnju sa svojim učenicima uključujući ih u mnoge lokalne manifestacije, prijavljujem ih na projekte i sudjelovanjem na svim natjecanjima koja nam se pružaju. Ne namećem im neke svoje stavove i stroga pravila osim onih koja su neophodna za uspješnu realizaciju sata.
Budući kuhar ili kuharica. Koji su zahvalniji i zbog čega?
– Ovisi o generaciji jer svaka je drugačija i posebna pa u nekim dominiraju cure, a u nekim dečki. Prvih nekoliko godina mojeg rada u školi cure su pokazivale veći interes i ozbiljnost pa su vodile glavnu riječ na mnogim natjecanjima, dok sada unatrag par godina ima zainteresiranijih dečki koji na natjecanjima isto postižu dobre rezultate. Tako da je to individualno isto kao i u profesionalnom dijelu, ne može se reći da su bolji kuhari žene ili muškarci.
Preporuka mladima koji jednim okom gledaju u svijet kuharstva?
Manirom iskusnog učitelja i ‘svježeg’ mentora on će: – Ugostiteljska zanimanja su nakon desetljeća zapostavljanja napokon krenula u dobrom smjeru. Svakom mladom čovjeku koji ima samo trunku volje za pripremom jela preporučio bi Srednju školu Prelog, gdje mogu onda pokrenuti i nadograditi svoju kreativnost. Svojim učenicima, pogotovo maturantima, bi poručio da ustraju u naumu da postanu uspješni kuhari. To mogu postići samo time da nakon završene srednje škole odmah potraže posao u struci jer je to jedini pravi put za daljnjim napredovanjem i usavršavanjem kao kuhara. Počeci su uvijek teški jer ugostiteljstvo traži puno odricanja i davanja sebe, ali treba ustrajati i napredovanje će biti zagarantirano – zaključio je.
Upravo po posljednje izgovorenim riječima je ‘plivao’ i naš sugovornik. Nije požalio, a poznajući ga, pogotovo njegovu stručnost i upornost možemo sa sigurnošću reći kako nije isključeno da već sutra bude i voditelj nekog od kulinarskih TV showova.