Budite oprezni zbog vrenja mošta koji oslobađa ugljični dioksid!

Budite oprezni zbog vrenja mošta koji oslobađa ugljični dioksid!

Pred nama je sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume, stoga osjećamo potrebu upozoriti građane na opasnosti koje vrebaju uslijed mogućeg trovanja plinom ugljičnim dioksidom koji se prilikom vrenja mošta oslobađa.

Ugljični dioksid plin je, koji je teži od zraka, te se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma te istiskuje zrak u gornje slojeve prostorija tako da kisik za disanje postaje nedostupan. Ako u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti osobe, ali posljedice mogu biti daleko kobnije te mogu završiti i smrću.

Stoga je vinske podrume potrebno prozračivati, a građanima ne preporučujemo samostalan ulazak u vinski podrum, kako bi im se mogla pružiti pomoć ukoliko se pojave simptomi trovanja. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, te ukoliko se ona odmah ugasi to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te je iz prostorije potrebno odmah izaći van i istu dobro prozračiti.

Osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri, s obzirom da je njihova sposobnost rasuđivanja i prepoznavanja opasnosti bitno smanjena, ne bi smjele ulaziti u prostoriju gdje se odvija proces vrenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije