DAN ŠEĆERNE BOLESTI

FOTO ‘Volonteri u parku’ plavim krugom upozorili na šećernu bolest

Vrtićarci iz DV 'Vrapčić' Šenkovec i mladi članovi udruge 'Međimurski slatkiši' u dinamičnoj i veseloj interakciji s voditeljicom radionice saznali su, prije svega, kako prehranom i kretanjem mogu spriječiti pojavljivanje dijabetesa

Predškolci, umirovljenici, zdravstveni djelatnici i članovi udruge “Međimurski slatkiši” danas su u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo obilježili dan šećerne bolesti. Dan je obilježen kroz radionice na temu zdrave prehrane, važnosti tjelesne aktivnosti, odnosno prevencije i kontrole šećerne bolesti koje su vodili zaposlenici Djelatnosti za javno zdravstvo i promicanje zdravlja te Djelatnosti za unapređenje mentalnog zdravlja Zavoda. Vrtićarci iz Dječjeg vrtića “Vrapčić” Šenkovec i mladi članovi udruge “Međimurski slatkiši” u dinamičnoj i veseloj interakciji s voditeljicom radionice saznali su, prije svega, kako prehranom i kretanjem mogu spriječiti pojavljivanje dijabetesa.

>> Volonteri u parku plavim krugom upozorili na šećernu bolest

Umirovljenici i članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pak su uspješno rješavali kompleksnije zadatke na svojoj radionici. Planirano zajedničko vježbanje koje je u parku Županijske bolnice Čakovec trebao voditi profesor tjelesne i zdravstvene kulture Goran Kolarić otkazano je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali su svi sudionici držeći u ruci simbol dijabetesa – plave papirnate krugove zajedničkom fotografijom skrenuli pozornost na ovu bolest.

Tijekom akcije podijeljeni su i letci s primjerima zdravog doručka koje je pripremio Zavod, a Srednja škola Prelog osigurala je nekoliko kolača s tikvom koji ima visoku nutritivnu vrijednost. Obilježavanje dana šećerne bolesti održano je u sklopu aktivnosti “Volonteri u parku” koju zajednički organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca. Aktivnosti su dio nacionalnog programa “Živjeti zdravo”, a koordinatorica projekta za Međimursku županiju Renata Kutnjak Kiš dr. med. tom prilikom je izjavila kako u svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 425 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2040. godine taj broj porasti na čak 642 milijuna.

– U Hrvatskoj je više od 300 tisuća dijabetičara, ali pretpostavlja se kako čak 40% slučajeva nije dijagnosticirano. U Međimurju imamo više od 7 tisuća oboljelih, a dijabetes je kod nas kao i u cijeloj zemlji na 4. mjestu vodećih uzroka smrtnosti” istaknula je Kutnjak Kiš dodavši kako je posljednjih desetljeća vidljiv trend porasta smrtnosti.

Koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec kazao je kako je i ovom posljednjom, ali i s prethodnih 11 aktivnosti održanih u 2019. ispunjen cilj organiziranja slobodnog vremena za djecu i obitelj u parku, poticanja usvajanja zdravih stilova života, razvijanja prosocijalnog ponašanja, njegovanja međugeneracijske suradnje, omogućavanja socijalne integracije djece s poteškoćama u razvoju te očuvanja životne okoline.

– U sve naše aktivnosti uvijek smo stavili i sport i rekreaciju jer je kretanje uz pravilnu prehranu jedna od najboljih prevencija brojnih bolesti, uključujući i dijabetes – izjavio je.

Podršku aktivnosti dala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina PayerPal kazavši kako ne bi mogla biti održana bez suradnje s vrtićom Vrapčić, udrugom Međimurski slatkiši, Grupom za nordijsko hodanje, Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec i Zajednicom sportskih udruga Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije