MARTINJE

ZNATE LI ŠTO DANAS SLAVIMO? Otkrije sve o sv. Martinu, vinu i običajima

Ovaj blagdan kojeg ljubitelji vina obožavaju obilježava se upravo 11. studenog jer je na taj dan 397. godine pokopan Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinograda

Martin, kome posvećujemo ovaj dan, bio je rimski
vitez iz 4. stoljeća, poznat po svojoj milosrdnoj i blagoj
naravi. Po završetku vojne službe, zaredio se, godinama bio u
samostanu u Galiji, da bi naposljetku, 370. godine bio izabran za
biskupa Toursa.

Osim zaštitnika vinara i vinograda, Martin
je zaštitnik vojnika, konjanika, gostioničara,
hotelijera, Francuske, a u Hrvatskoj Belog Manastira, Virja i
Čepinskih Martinaca.

Prema legendi, Martinovo proglašenje biskupom nije prošlo
jednostavno jer se on, inače veliki ljubitelj vina i vinogradar,
protivio tome te se pred samu ceremoniju sakrio
među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem!

U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i
početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.

Najstarija boca vina datira čak iz 325. godine poslije
Krista. Nađena je kraj grada Speyera u Njemačkoj, unutar rimskog
sarkofaga. Sada se nalazi u Povijesnom muzeju Pfalz.

Uzvikujete li i vi “Živjeli!” prilikom nazdravljanja vinom,
odnosno kuckanjem čašama? Taj je običaj počeo još
u srednjem vijeku kada su se željeli uvjeriti da ih
neprijatelj ne truje. Naime, kako bi bili sigurni da je čaša bez
otrova, najprije bi ju prelijevali u čašu osobe koja im je vino
pružila.

Kako držite čašu za vino? Pravila kažu da bismo ih trebali držati
za sredinu stalka, kako toplinom ruke ne bismo podizali
temperaturu vina.

Najstariji poznati vinski podrum navodno se još uvijek nalazi
na Titaniku. Kad su ronioci sišli u olupinu, shvatili su da
je većina boca još uvijek bila sačuvana.

Sjajna stvar – vino nema ni masti ni kolesterola.

Vino ne smije biti predugo u doticaju s kisikom. Bitno je da
bocu koju ne možete dovršiti, dobro zatvorite čepom kako ne bi
oksidiralo te je pospremite na hladno.

Narančasta je jedna od najstarijih boja vina. Kada su se tek
počela proizvoditi u Gruziji prije više od 8000 godina u
amforama, imala su narančastu, amber boju.

Jedan od običaja je da se za Martinje jede pečena guska i
mlinci, a naravno sve to zalije dobrim vinom. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije