D. Dubrava će sufinancirati dva asistenta za djecu s posebnim potrebama

D. Dubrava će sufinancirati dva asistenta za djecu s posebnim potrebama

Razgovorima u Međimurskoj županiji utvrđeno je kako županija više nije u mogućnosti sufinancirati asistenta u nastavi za djecu s posebnim potrebama kako je to bilo dosada u iznosu 75% županija i 25% općina. Županija je predložila omjer 50-50, što bi za svaku stranu bio trošak dvije tisuće kuna bruto po jednom asistentu.

Potrebe u OŠ Donja Dubrava su za dva asistenta koji će se brinuti o troje djece s posebnim potrebama. Načelnik Marijan Varga predložio je vijećnicima da prihvate odluku o sufinanciranju. Nitko nije bio protiv, no bilo je prijedloga. Predsjednik OV-a Željko Kovač, prof. (SDP) smatra kako je nepravedno da asistenti za plaću koju primaju kao učitelji ne rade isti posao.

– Asistent dođe u razred, primi dijete i s njime radi te je nakon nastave gotov. Nema pripreme, a ako je dijete bolesno ili mora na rehabilitaciju asistent nema što raditi jer ravnateljica nema u nadležnosti dati mu drugi posao, rekao je Kovač te predložio da se odluka donese do kraja ove godine, nakon čega bi se zajedno sa županijom dogovorile izmjene.

Vijećnik Marijan Pongrac (HDZ) s takvim prijedlogom se ne slaže jer smatra da bi se time rušio cijeli sistem u županiji koji je dogovorno definiran. S njime su se složili Marinko Lisjak (HSS) i Darko Horvat (HDZ) istaknuvši da je toj djeci ovakva vrsta pomoći itekako potrebna.

Kovač je odustao od svog prijedloga te je odlučeno da se do kraja nastavne godine sufinancira iznos za dvoje asistenata u nastavi, ali da se s ravnateljicom kroz ugovor definiraju prava i obaveze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije