Riječ je o jedinstvenom događaju koje će okupiti sve važne dionike koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i turističkom sektoru
Za točno tjedan dana, 21. listopada, grad Čakovec ugostit će više
od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom
Nacionalnom kongresu ugostitelja koji će se
održati u Centru za kulturu.
Riječ je o jedinstvenom događaju koje će okupiti sve važne
dionike koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i
turističkom sektoru, s ciljem vođenja konstruktivne rasprave o
aktualnoj problematici te osmišljavanja rješenja i vizije
napredovanja ovog sektora u budućnosti.
Program prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja obuhvatit će tri
panel rasprave. Prva panel rasprava odnosit će se na
predstavljanje modela Kravata u ugostiteljstvu, a koji će
klasificirati kriterij korištenja hrvatskih proizvoda. Na njoj će
sudjelovati gospodarstvenici i predstavnici velikih kompanija
poput Metroa i Pika,
predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin
Medak, a očekuje se i sudjelovanje ministra turizma
Garija Cappellija. Model Kravata zamišljen je
kao simbol prepoznatljivosti hrvatske ugostiteljske ponude te
pruža hrvatskoj gastronomiji jasan identitet i posebnost s
naglaskom na kvaliteti.
Druga panel rasprava bavit će se problematikom poreznog
opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i
administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim
djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i
usluživanje hrane. Svoj doprinos panel raspravi, između ostalih,
dat će predstavnik Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske
(IPRH), predsjednik udruge Lipa Davor Huić,
predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije
Vedran Jakominić, a očekuje se i sudjelovanje
predstavnika Ministarstva gospodarstva.
Treća panel rasprava bavit će se važnim pitanjem iseljavanja,
radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu. O promjenama
koje slijede i kako se adekvatno pripremiti za nadolazeću sezonu
raspravljat će Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih
poduzetnika poslodavaca, voditelj projekta Raise the Bar
Coca-Cola HBC Hrvatske Filip Verbanac, direktor
Zarja grupe Zvonimir Belić, vlasnica tvrtke
Posao u turizmu Nataša Kačar i predsjednik
Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.
“Prvi Nacionalni kongres ugostitelja zamišljen je kao ključno
događanje koje će se održavati svake godine, a na kojemu će se
raspravljati o svim ključnim pitanjima vezanim uz sektor
ugostiteljstva. Pred nama je turbulentno razdoblje – priprema se
smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u
ugostiteljskim objektima na 13 posto, a trenutno nije posve jasno
u kojem obliku i koje će sve objekte predložene mjera obuhvatiti.
Također, pripremamo se na novu turističku sezonu i pod svaku
cijenu želimo izbjeći situaciju u lipnju, kada smo kroz
vatrogasnu mjeru povećanja kvota za strance spriječili ozbiljan
udarac za sve ugostiteljske objekte, ali i turizam u cijelosti.
Ovo je jedinstvena prilika za okupljanje svih dionika u
ugostiteljstvu, a koji će iznijeti svoja iskustva i mišljenje o
tome kako bi se sektor turizma i ugostiteljstva trebao
razvijati.”, poručio je predstavnik Koordinacije ugostitelja
Marin Medak.
Izuzev panel rasprava, posjetitelji će moći odabrati i između
četiri zanimljive radionice. Prva se odnosi kulturu ponašanja i
ophođenja do stola i za stolom te podizanje kvalitete usluge u
ugostiteljstvu, a koju će provoditi Damjan
Miletić iz Poslovne akademije Rijeka. Mixologiju koktela
na drugoj radionici predstavit će Marin Nekić, a
sve o franšiziranju u sektoru hrane i pića i neiskorištenom
potencijalu takvog načina poslovanja na trećoj radionici iznijet
će vlasnik franšize Surf’n’Fries Adria Andrija
Čolak.
Svoje lokalne proizvode tom prilikom prezentirat će međimurska i
riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva te međimurski
vinari. Prvi Nacionalni kongres ugostitelja tako će na najbolji i
najreprezentativniji način pokazati kako su domaći proizvodi,
tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i
ugostiteljstva u Hrvatskoj.