DVD Donji Pustakovec proslavilo 60. obljetnicu svoga djelovanja

DVD Donji Pustakovec proslavilo 60. obljetnicu svoga djelovanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Pustakovec svečano je proslavilo 60. obljetnicu svoga djelovanja u tom malom donjomeđimurskom selu. Svečanost su uveličali izaslanik Hrvatskoga vatrogasnog saveza i predsjednik VZMŽ Zlatko Orsag, tajnik Dragutin Trupković, predstavnici Općine Donji Kraljevec: donačelnik Kristijan Baranašić i predsjednik Vijeća Josip Mlinarić, predsjednik Vatrogasne zajednice općina Donji Kraljevec i Goričan Dragutin Glad i predsjednik VMO Igor Ivković.

Svi govornici pohvalili su rad vatrogasaca, posebno zbog činjenice da Društvo danas ima 3 muške natjecateljske ekipe i žensku ekipu mladeži. Kristijan Baranašić potvrdio gradnju novog Vatrogasnog doma. Iskope će obaviti tvrtka “Tegra” iz Čakovca, a betonske temelje tvrtka “Toni” iz Donjeg Kraljevca. O radu DVD-a kroz 60 godina govorio je predsjednik Branko Vadlja.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Pustakovec osnovano je 13. kolovoza 1951. godine. Društvo je osnovao Inicijativni odbor s 21 članom. Danas su živa još tri osnivača Franjo Ivković, Drago Švenda i Ivan Srnec koji su tijekom svečanosti primili posebna priznanja. Dakle, odmah nakon drugog svjetskog rata organiziranog vatrogastva u Donjem Pustakovcu nije bilo.

Ali poučeni iskustvom da su u okolnim mjestima postojala vatrogasna društva i pola stoljeća prije, čeka se dan kada će se negdje pronaći i podaci o vatrogascima tog mjesta s početka dvadesetog stoljeća. U prilog tome govori i podatak da je prva ručna štrcaljka, kupljena na vlastitu inicijativu i vlastitim sredstvima već 1928. godine.

Vatrogasni dom u sklopu Društvenog doma izgrađen je 1956. godine, a novo vatrogasno spremište 1978 godine. Dobrovoljno vatrogasno društvo D. Pustakovec godinama nadopunjuje svoja osnovna sredstva, školuje svoje vatrogasce te posvećuje pažnju protupožarnoj zaštiti i protupožarnoj preventivi. To je vidljivo iz toga što u mjestu nije bilo većih požara. Na proslavi prije 10 godina DVD je primio svečanu zastavu i kip sv. Florijana.  Dana 3. svibnja 2003. godine DVD je primio i ključeve posvećenog novog kombi vozila.

U toku postojanja, a posebno zadnjih godina Društvo je organiziralo nekoliko javnih vježbi, natjecanja u okviru VZ općina te više doškolovanja vatrogasaca u svojim prostorima. Za preventivnu djelatnost i aktivno sudjelovanje u gašenjima Društvo i njeni članovi primili su posebna priznanja.

Danas Društvu u radu pomaže agilno Vijeće Mjesnog odbora, Udruga žena i Udruga mladih “Pustakovčan”. Posebno je naglašena uloga upravo mladih koji su masovno uključeni u DVD. Društvo broji 78 aktivnih članova. Sudjeluje na svim natjecanjima u okviru Vatrogasne zajednice općina Donji Kraljevec i Goričan te Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Dnevno se provode uobičajene aktivnosti – od preventivnih pregleda hidranata, bunara i sondi, do školovanja kadrova i održavanja opreme, a kreće i realizacija većeg projekta – izgradnja vatrogasnog spremišta za što je izrađena projektna dokumentacija.

Društvo želi ostati u pravom smislu društvo sposobnih, hrabrih i druželjubivih ljudi. Pozdravljam sve naše vatrogasce sa željom da imaju što manje intervencija, da njihovo preventivno djelovanje i ozbiljan rad s mladeži osigura ovom mjestu miran i siguran život. U svemu tome važna je i uloga lokalnih i državnih vlasti da dobrovoljnim vatrogascima osigura modernu opremu s kojom će ostvariti uvijek aktualnu vatrogasnu izreku “Vatru gasi, brata spasi”.

Uvodne himne, koračnice i kasnije vatrogasnu proslavu pratili su članovi KUD-a Seljačka sloga iz Ludbreškog Karlovca.

Dobitnici priznanja i diploma povodom 60. obljetnice rada DVD Donji Pustakovec

Diploma za položeni ispita vatrogasca: Dejan Čonka
Diploma za položeni ispita vatrogasca I. klase: Tomica Baksa, Ivan Borović i Vedran Babić

Priznanja za uspješan dugogodišnji rad u DVD – 10 godina: Zoran Setnik, Kristijan Kramar, Dušan Kramar, Dražen Kramar, Radovan Kos i Zlatko Borović; 20 godina: Mladen Strahija, Smiljan Matić, Blaženko Krznar, Vjeran Štampar i Branko Vadlja; 30 godina: Vladimir Blažeka, Vladimir Strahija, Mladen Barić, Željko Čanadi, Stjepan Meglić; 40 godina: Josip Mihocek, Ivan Štampar, Dragutin Borović i Đuro Srnec; 50. godina: Ivan Zadrevac i Ivan Kramar, dok su priznanja za 60 godina uspješnog rada primila tri živa osnivača: Dragutin Švenda, Franjo Ivković i Ivan Srnec.

Dobitnici medalja i diploma Vatrogasne zajednice Međimurske županije za hrabrost i požrtvovanost u zaštiti i spašavanju – zlatna medalja: Dragutin Borović; srebrna medalja: Branko Vadlja, Ivan Štampar, Vladimir Strahija, Vladimir Blažeka, Ivan Kramar i Đuro Srnec; Brončana medalja: Mladen Barić, Željko Čanadi i Josip Mihocek; srebrna plamenica: Mladen Čonka, Mladen Strahija, Ivan Zadrevc i Stjepan Meglić; brončana plamenica: Smiljan Matić, Zoran Setnik i Vjeran Štampar. (Tekst i slike: raw)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije