SUDJELOVAO NA EUROPSKOM KONGRESU

JEDINI IZ HRVATSKE Čakovčanin Luka Vugrač u Estoniji govorio o digitalizaciji medicine

Čakovčanin Luka Vugrač (24) prije 12 godina je saznao da boluje od kardiomiopatije, bolesti srčanog mišića. U travnju 2011. godine stanje mu se naglo pogoršalo, no život su mu spasili liječnici KBC-a Zagreb. U Luki sada već punih osam godina kuca tuđe srce

Unatoč transplantaciji srca, naš Čakovčanin Luka danas je sretan, uspješan i zadovoljan mladić koji u potpunosti normalno funkcionira. Ovog vikenda bio je govornik na medicinskom kongresu u Estoniji i pritom je bio jedini predstavnik pacijenata iz Hrvatske. Luka nam se javio iz Estonije i dublje nas je uveo u svoju pobjedničku priču.  

Početkom 2018. ESC (Europsko karidološko društvo) je u svoj rad i djelovanje uključilo pacijente, jer su zaključili da liječnici i pacijenti moraju raditi zajedno kako bi smanjili kardiovaskularne bolesti. To čine kroz razgovor sa ostalim pacijentima, promidžbu, ali i edukaciju doktora kako pristupiti pacijentu. 
 
Tako je nastao ‘ESC Patient forum’ koji okuplja 25 pacijenata iz 11 zemalja iz cijele Europe. Svaki pacijent ima neku drugu bolest. Trenutno je Luka jedini pacijent kojeg su kontaktirali iz Hrvatske. 

– Ovo mi nije prvi puta, do sada smo bili u središnjem uredu ESC-a u Briselu i u Heart House-u u Francuskoj u Nici. Tamo smo održavali razne prezentacije na koji način mi pacijenti želimo pomoći ESC- u i ostalim pacijentima. Odredili smo ciljeve, a putovanje na Digital Conference u Estoniju je bilo prvo od tih ciljeva – kaže nam Luka.

Tema kongresa je ‘digitalizacija’, a Luka je prisustvovao na dvije diskusije sa vodećim svijetskim kardiolozima, zajedno s kolegom, pacijentom Paulom. Prva je bila uloga umjetne inteligencije (AI) i samoučenje mašina u medicini, a druga je bila što možemo danas primjeniti u Zdravstvu koristeći digitalne tehnologije.

– Ovo je prvi puta gdje je na nekom ESC kongresu bila rasprava između pacijenata i doktora  i ponosan sam što sam bio dio toga, mislim da smo pokrili dosta bitnih točaka i mišljenja  sam da smo i mi pacijenti dali veliki dopirnos i pokazali naše gledište i na koji način mislimo  da će to utjecati na ostale pacijente. Moram napomenuti da posao 
u ESC-u svi pacijenti rade u potpunosti volonterski te na ovaj način pokušavamo pomoći  drugim pacijentima koji će se naći u sličnim situacijama u kojima smo bili i mi – skromno govori Luka.

Naglasio nam je i da je u stalnom kontaktu i sa našim doktorima s KBC Rebra te da sa zajedničkim  snagama pokušavaju napraviti određene promjene za boljitak svih nas. 

– Uskoro odlazim u Dubrovnik gdje ću sudjelovati na sličnom kongresu. Tamo ćemo mi pacijenti raditi i sa doktorima i sa sestrama na edukaciji i pristupu prema pacijentima – kaže.  

Kao što smo na početku rekli, Luka je transplantirao srce prije osam godina i, kako kaže, od onda se trudi i zalaže da se oduži liječnicima koji su mu pomogli u tom trenutku i vratili ga u život gdje sad u potpunosti normalno funkcionira kao zdrava osoba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije