- Vraćam se u Hrvatsku, došlo je vrijeme da kuham svoju, a ne tuđu hranu - kaže mladi chef iz Međimurja
Matija Bogdan, jedini hrvatski chef mlađe generacije zaposlen na ozbiljnoj poziciji u nekom od najboljih svjetskih restorana, londonskom Ledburyju, na društvenim mrežama je najavio veliki zaokret u karijeri, piše Kult Plave Kamenice.
Bogdan je na svom Instagram profilu najavio da napušta Ledbury radi novog projekta u Hrvatskoj.
– U nastajanju je jedan novi projekt i jedna nova epizoda moje karijere. S krajem godine odlazim iz Londona i vraćam se u Hrvatsku, došlo je vrijeme da kuham svoju, a ne tuđu hranu – napisao je.
Bogdan je napisao da još ne želi otkriti o čemu je riječ, ali ovo nije prvi put da napušta chefa Bretta Grahama. Prije dvije godine, nakon što je u Ledburyju dogurao do pozicije senior chefa, vratio se u Hrvatsku zbog, kako je kazao, kombinacije obiteljskih i profesionalnih razloga, spreman započeti nove, samostalne projekte.
Uz nekoliko gostovanja u hrvatskim restoranima Bogdan je u 24. godini diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, da bi prošlog ljeta preuzeo kuhinju novog korčulanskog restorana De Canavellis, angažman koji nije dugo trajao.
Nakon neobičnog iskustva na Korčuli i razgovora s nekoliko uglednih stranih restorana, Bogdan se vratio u Ledbury, ovoga puta na poziciju chefa zaduženog za razvoj. Nedavno je s Markom Palfijem kuhao na čakovečkom 3FF Festivalu, jednom od omiljenih evenata dvojice međimurskih chefova. Za nadati se da će novi projekt u Hrvatskoj Matiji Bogdanu ispuniti ambicije koje Ledbury nije mogao, piše Kult Plave Kamenice.