Ovo vino je sorte chardonnay, berbe 2018. i stvoreno je u hrastovoj bačvi barrique metodom. Sadrži solidnih 12,8 posto alkohola i po kvaliteti i cijeni butelje spada u višu klasu
Prvi je danas kalendarski dan jeseni, najljepšeg godišneg doba s kojim dolaze mnoge radosti. Osobito u poljoprivredi jer se ubiru mnogi plodovi, siju i sade nova sjemenja i nasadi i blaguje sve najbolje što se tijekom godine i ljeta stvaralo i njegovalo. Iz časne i poznate vinogradarske i vinarske obitelji Kocijan iz Štrigove dolazi vrlo lijep pozdrav jeseni u obliku posebno stvaranog i njegovanog vina. – Stvarali smo i stvorili novo vino i novu robnu marku vrlo kvalitetnog vina, za koje vjerujemo da će obradovati naše sadašnje potrošače i kupce naših vina te osvojiti nove ljubitelje kapljice stvorene na osobit način. Riječ je o vinu sorte chardonnay stvorenog ili dozorenog u barrique bačvi od hrastovine. Metoda je to kontroliranog procesa fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u barrique bačvi od hrastovine.
Nismo slijepo ušli u ovaj projekt, nego smo osluhnuli bilo konzumenata naših vina, kao i preporuke enologa i agronoma te naravno ugradili svoja saznanja i iskustva. Vino spada u red kvalitetnog suhog vina, sa 12,8 volumnih postotka alkohola, rekao nam je na kušanju i uručenju prve boce ovog vina Petar Kocijan, prvi čovjek vinarije Kocijan.
Pitali smo ga odakle ili kako je došlo do naziva Anno bona?
– Naziv je latinski i prevedeno na hrvatski znači ‘Dobra godina’, a minula je bila uistinu dobra, posebice za naš chardonnay koji se stvarao i dozrijevao u kvalitetnoj, a mogu reći i skupoj drvenoj (hrastovoj) bačvi. Jednostavno rečeno, ovo je hvala i dobro za sve što nas spaja u boci ovog vina. A i boca je osobita, odnosno upravo stvorena za chardonnay na europskoj i svjetskoj razini – pojasnio nam je Petar. A mi smo potvrdili, bono ili dobro je svugdje gdje je vino. Tako je i u podrumu Kocijanovih gdje dopiru mirisi mladog mošta koji sigurno stvara novi bonum, novo kvalitetno i vrhunsko vino.
Moguće za pozdrav nekom od četiri godišnja doba iz prelijepe i berbom grožđa zaodjevene Štrigove, koja iščekuje i blagdan Svetog Jeronima, kada će misno slavlje predvoditi prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. A vinogradari će tih trenutaka promišljati o kasnim ili izbornim berbama, koje će biti kruna ovogodišnjih berbi, koje su u punom jeku i punoj slici.