TRADICIJA U BREZOVCU

FOTO Ceremonijalno postavljanje klopoteca i početak berbe jabuka u Brezovcu

Preko 100 godina stari klopotec u dijelovima je dopremljen na odredište, tu montiran i postavljen na stup. Istina, nije sve izvorno iz razloga što se nije stiglo pa je tako namjesto granja kestena na rep stavljena metla, ali cilj je postignut. Tradicija je nastavljena i okupio se lijepi broj dobrih ljudi.

Kako to i pristaje stasitim i moćnim poljoprivrednicima, a to članovi i prijatelji svetomartinske Udruge voćara, vinogradara i povrćara jesu, bučno, radosno, radišno i ponosno, pretposljedneg dana vrelog kolovoza u Brezovcu su postavili starinski klopotec. 

Ovu napravu kojoj je jedini zadatak odagnati ptice iz vinograda postavili su uz pomoć tehnike i osobnim naporom na visoki stup, što su na kraju proslavili roštiljem i ponajboljim vlastitim vinima. Ujedno su i najavili ovogodišnju berbu jabuka kojih je u izobilju, jednako kao i grožđa. Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri i vođa projekta ‘klopotec u voćnjaku starinskih sorti’ rekao je kako je ovo događaj koji ima svoju povijesnu i kulturnu tradiciju i poželio da ovogodišnja berba jabuka, grožđa te povrća bude dobra plaća za uloženi trud.

Dugo u ‘toplu augustovsku noć’ ispod ‘klopoca’ govorilo se o poljoprivredi koja je usađena u gornjomeđimurski puk s kojom se on budi, živi i zaspi, a klopotec je nekoliko puta svojim ‘klop, klop’ odobrio njihovu tematiku. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije