Pripremili su starinska jela od od kukuruznog i heljdinog brašna poput digane zlevke, pogače s tikvama i makom, medenjaka, heljdinog kruha...
U Svetom Martinu na Muri, uz povorku starinskih zanata, na Danima turizma je 11. kolovoza Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske provodila program pod nazivom ‘Fino i slasno bez glutena’.
Predstavili su starinska jela pripremljena bez glutena od kukuruznog i heljdinog brašna kakva su jeli naši stari (zdigane zlevke, pogače s tikvama i makom, medenjake, heljdin kruh, salatu od heljde i prosa…). Svi prisutni sudionici i posjetitelji mogli su probati sve pripremljeno te se upoznati s prehranom bez glutena koja je jedini lijek za oboljele od celijakije.
Pripremili su i edukativne materijale i brošure o celijakiji za
sve zainteresirane.
Provođenjem programa i projekata, članovi Udruge oboljelih od
celijakije, šire svijest o važnosti striktne bezglutenske
prehrane za oboljele.
Program ‘Fino i slasno bez glutena’ sufinancirala je Općina Sveti Martin na Muri.