ODLUKA U LISTOPADU

DESTINACIJA ZDRAVLJA HRVATSKE Sveti Martin na Muri, Mali Lošinj i Crikvenica u borbi za zlatno odličje

- Želimo biti šampion u turizmu zdravlja jer definitivno spadamo među najbolje - kaže Dražen Crnčec, predsjednik svetomartinske Turističke zajednice i općinski načelnik

– Završena su ocjenjivanja, nagovori, razgovori i tribine u izboru za Destinaciju zdravlja u Republici Hrvatskoj, službene akcije ii natjecanja Hrvatske turističke zajednice. I zamislite u toj silnoj konkurenciji ostao je mali Sveti Martin na Muri, i velikani još iz davnih vremena, Mali Lošinj i Crikvenica. Pitate me kakve su nam šanse? Definitivno spadamo među najbolje, nadamo se tituli – kaže profesor Dražen Crnčec, predsjednik svetomartinske Turističke zajednice i općinski načelnik, s kojim razgovaramo o turističkim temama.

Sigurno je ovaj plasman na završni troboj ‘bomba’ za medije i konzumente, ipak za početak govorimo o trenutnom, aktualnom na vrućem svetomartinskom asfaltu, u blagosti klijeti i podruma pored vrelih roštilja, kotlića i ovalnih tanjura. Naime, ovog vikenda, dakle već od sada, petka, 9. kolovoza, Dani turizma 2019. u Sveti Martin na Muri Martin ulaze u svoje naintenzivnije vrijeme i naredna tri dana bogata su zbivanjima.

Predsjednika TZ Sveti Martin na Muri profesora Dražena Crnčeca pitamo kako je prošao prvi dio Dana turizma i jesu li ispunjena očekivanja.

– Svi programi su ostvareni u okvirima očekivanja i svi oni koji su dobili novčanu pomoć Općine svoje su stvari odigrali i bolje nego smo očekivali, zadovoljan je Crnčec, kojemu je nova pripomoć poletna i spremna na najveće izazove Izabela Marčec, stručna suradnica u Uredu Turističke zajednice, a tu je i Nikolina Srša koja je na stručnom osposobljavanju. Danas, u petak, održava se Međunarodni susret umirovljenika kod stadiona NK Polet uz besplatan prijevoz turističkim vlakićem od 15 sati.

Sutra je subota i u znaku je Dana vina i jabuka, koji će biti na imanju obitelji Cvetković u Grkaveščaku, a bit će šetnji, plesa i konzumiranja domaćih vina i jela. Od 20 sati, isto sutra je Poletova noć, a zvijezda večeri je Danijela Martinović. Nedjelja, 11. kolovoza udarni je dan ovogodišnjh turističkih radosti, a središnji događaj je 50. središnja povorka starih zanata i običaja svetomartinskim ulicama od 14:30 sati. Slijedi kulturno umjetnički program, a dan završava koncertom Mladena Grdovića od 20:30 sati.

Nakon ovih vijesti, dobili ste odgovor na pitanje – kamo ovog vikenda? Naravno u Sveti Martin na Muri koji gori ognjem turističkim, roštiljem i gulašem bajkovitim i vinima poticajućima.

U listopadu u Osijeku znati će se tko je šampion

Terme Sveti Martin uz poticaj Turističke zajednice Međimurske županije prijavile su se na natječaj za izbor Destinacije zdravlja za cijelu Hrvatsku. U početku se vidjelo kako Toplice to same ne mogu i Općina se sa zadovoljstvom uključila u cijelu akciju. Bilo je puno ocjenjivanja, objašnjavanja, snimanja, pitanja i razgovora, a potom je u Mariji Bistrici održano predstavljanje svih kandidata. U ime LifeClassa Terme Sveti Martin govorio je Igor Nekić, njihov direktor, dok je načelnik Dražen Crnčec govorio o onome što Općina pruža, daje i može pružiti i u ‘zrdavstvenom turizmu’.

Rečeno im je kako su ušli u TOP 3, koji čine Mali Lošinj, Crikvenica i Sveti Martin na Muri.

– I sada vidite u kakvoj smo žestokoj konkurenciji. Rečeno nam je kako ćemo rezultate saznati u listopadu u Osijeku na Danima hrvatskog turizma. Što će oni odlučiti ne znam, ali znam da smo najbolji, na osnovu onoga što znamo, što smo čuli i što smo vidjeli, siguran je Dražen Crnčec koji vjeruje u nove turističke projekte ili iskorake.

Apartmani su se pokazali pravim potezom

– Ovog trenutka se govori o padu broja turista na državnoj razini i vezno na to i padu prihoda od turizma. Kod nas je na kraju srpnja jasno vidljivo kako smo na razini minule godine, no ja želim posjetiti, a to sam upravo vama prvome kazao, kako mene ne zanimaju brojevi posjetitelja, nego koliko su novca ostavili. Znate, može doći 1000 gostiju koji ostave 10.000 kuna zarade, a može doći dvadesetak turista koji ostave 200.000 kuna, pa sada vidite.

Broj noćenja nikako nije mjerilo uspješnosti, nego samo pokazatelj. Mi radimo na kvaliteti i to rod donosi, nešto sporije ali sigurnije i više. Jako sam zaovoljan poslovanjem privatnih apartmana i kuća za odomor koje su do 25. srpnja ostvarili 80.000 noćenja i ostavili osta novca. Smatram kako je otvaranje privatnih pansiona i kuća za odmor za turiste i goste jako dobar potez i na tome radimo, jer smo i po tome poznata destinacija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, rekao nam je Crnčec.

Obišli smo Mlinarsku hižu, Brod i Stari mlin na Muri i posvuda ima turista. Kod Labirinta u Žabniku ljudi u redu čekaju da pođu do Zagreba, Rijeke, Pule, Osijeka, Beča, Nizozemske, Češke i drugih država. Sveti Martin na Muri pun je gostiju i turista i što je jako važno, cijelo naselje i okolina su čisti od smeća, trava, kopriva i grmlja. Pripremljeni svakom gostu i turistu ugoditi na najvišoj razini, uz prepoznatljivost međimursku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije