biciklijada

FOTO Dani Općine Donja Dubrava: Biciklima do Novog Zrina na sat povijesti

U nedjelju, 21. srpnja 2019. godine, kao posljednje događanje povodom Dana općine Donja Dubrava, održana je biciklijada do Novog Zrina.

Ovo je treća godišnja biciklijada koju organizira Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave povodom Dana Općine. Svake je godine ruta biciklijade tematska, a ove je godine u središtu pažnje bio Novi Zrin. Tematsku rutu osmislile su Darija Krušelj i Janja Kovač u suradnji s dr. sc. Anđelkom Vlašićem, koji je održao predavanje o Novom Zrinu. 

Na put Novog Zrina krenulo je koje je na startu u dvorištu Doma kulture Zalan  pozdravila je Janja Škoda, predsjednica udruge. Do cilja im je trebalo pola sata vožnje kroz zaštićeni Ornitološki rezervat Veliki Pažut Na obali rijeke Mure otvorena je svojevrsna učionica jer tamo  2001. godine podignut spomenik Novom Zrinu, utvrdi koju je 1660-ih gradio Nikola VII. Zrinski.

O tome je održano zanimljivo predavanje s osvrtom  na političke  i vojne okolnosti druge polovice 16. stoljeća, a  bilo je govora o važnosti Mure kao granice između Habsburškog i Osmanskog carstva, vojnim taktikama, načinima ratovanja, ali i vođenja diplomacije. Istaknut je veliki stupanj istraženosti ove utvrde od strane mađarskih znanstvenika koji su točno utvrdili gdje se utvrda nalazila i izradili maketu kao rekonstrukciju utvrde. 

Svi sudionici biciklijade dobili su i prigodan poklon – reflektirajuću traku za sigurnu vožnju biciklom s logom ZEUS-a i mjestom i godinom održavanja biciklijade. 
Ovo je dosada najposjećenija biciklijada, a organizatori će se potruditi da i sljedeće godine pripreme zanimljivu tematsku rutu uslijed sve većeg interesa, kako su zadovoljni obećali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije