DAN PIKAČA U SELNICI

FOTO Od ranojutarnje žetve, preko motanja Pikača do majstora Žige

Dvije minute nakon minule ponoći, Žiga Međimurski zapjevao je 'Drugi joj raspliće kosu' i bio je to trenutak kada je publika odlučila ostati skoro do jutra današnjeg. Tako je i Dan pikača u naravi prerastao u Dane Pikača, a publika je 'svetkovinu Pikača' učinila spektakularnom

Ranojutarnjom žetvom žita u polju kod Selničkog ribnjaka, gdje će u budućnosti niknuti turistički centar s bungalovima, u subotu, 20. srpnja započeo je Dan Pikača, najprepoznatljivije mjerne vrijednosti Općine Selnica. Nakon samo kratke stanke da se žjači (žeteoci) okrijepe i osvježe, započele su radionice za djecu na temu Pikača, na kojima su djeca od mentora čuli puno toga o Pikaču, ali i onom od čega je on složen.

O žitnoj slami koju je za ljetos pripremio Ivan Levačić sa svojom ekipom, kojom su potom kod ‘Pikačeve instalacije’ članovi KUD-a Selnica prvo Pikaču skinuli lanjsku odoru, a potom ga opleli novo svježom slamom. Po vrelom suncu brojna ekipa revno, disciplinirano, kvalitetno, ali izuzetno radosno Pikaču je napravila novu odoru, stavljena mu je nova kapa (košnica) i sviježi pikači u ruke. Ne znamo je li netko od onih koji su nekoliko puta Pikača zapalili jučer gledao koliko je truda potrebno da bi Pikač bio napravljen i zapitao se, je li ljudski to ognjem uništiti za par minuta.

>> Dani Pikača u Selnici uz koncert Mirka Švende Žige

Dok su ‘Pikači’ montirali Pikača u zrakoplovima jrvatskih institucija i tvrtki nadletili su ‘radilište’, a marljivi puk ‘mahao je avionima’, jer u jednom od njih je Marijan Fajfar vozio Ervina Vičevića, općinskog načelnika, zajedno s Ivanom Levačićem i Miljenkom Vrančićem koji sunajzaslužniji za opstanak Pikača i slavljenje dana njemu u čast.

I kada je Pikač postavljen, autor ovog napisa ostao je sam kako bi u polju fotografirao Pikača usamljenog, koji tako grandiozno stoji na ulazu u Selnicu. U onakvu Selnicu kako ju je u istoimenoj pjesmi opisao domaći pjesnik Ignac Šardi – svojstvenu, nekome čudnu, nekima čak nepotrebnu, ali slavnu, vrijednu, pobožnu i lijepu.

A u samo predvečerje na igralištu kod Školsko-športske dvorane u Selnici, počeo se okupljati puk. Oldtimerski bend je svirao do iznemoglosti, Gruntovčani su se raznim štosevima predstavili brojnoj publici, a onda je na scenu stupio Mirko Švenda Žiga.

I onda Žiga maestralni ‘izvadi’ gromoglasno ‘Da nam pak dojde to vreme, kaj pemo mi v Međimurje’ i tako dalje i tako dalje, preko svojih brojnih hitova, kao i pjesme drugih izvođača. Žiga je sigurno sada svjestan kako ga Selnica voli, ali vole ga i drugi, jer među tisuću posjetitelja polovica ih je bila iz Murskog Središća, Podturna, Šenkovca, Belice, Nedelišća i drugih naselja.

Sada kad je na ‘Dan(e) Pikača 2019.’ spuštena zavjesa, može se kazati, kako je priredba uspjela u svim segmentima, odrađena profesionalno s puno čovječnosti, osjećaja i ponosa na Pikača, ali i na sve koji sudjeluju u njegovom ponavljanju i nastavljanju. Samo malo treba učiniti, kako bi ‘Dan Pikača’ postao priredba državne razine, jer ima toliko dobrog, posebnog, turističkog i gastronomskog.

Bograč je poslužen i pohranjen u trenutku, što pokazuje kako ‘Pikačevci’ i kuhaju odlično. Naklon do strnišča žitnog, do zemljice selničke i slamice Pikačeve, za Vičevića, Levačića, Vrančića, Kočilu, Zadravca, djelatnice Općinske uprave i sve koji su ‘za Pikača’ sebe i svoje vrijeme dali. Dogodine, moguće je da Žiga zapjeva ‘Pikač stoji pod oblokom, stoji pak gledi, milu Selnicu’. Namjesto ‘klinčeka’!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije