STRUČNI IZLET

RAZGLEDALI MINIMUNDUS Društvo građevinskih inženjera Međimurja i tehničara posjetilo Klagenfurt

Viđena je i Riznica Khazne al-Firaun u Petri što će međimurski građevinari vidjeti uživo na jesenskom stručnom putovanju u Jordan.


Trideset i pet člana Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurje DGITM Čakovec je u subotu 8. lipnja u sklopu stalnog stručnog usavršavanja sudjelovalo na jednodnevnom stručnom izletu u Klagenfurt.

Nakon razgleda središnje stare gradske jezgre, putnici su se uputili u razgled Minimundusa. Radi se o parku s preko 150 minijaturnih građevina, arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u mjerilu 1:25.

– Zanimljivo je da su modeli izgrađeni od istih materijala kao i izvorne građevine. Od otvaranja 1958. godine, više od 15 milijuna posjetitelja posjetilo je 26.000 m2 parka – kažu iz Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurje.

Prihod ide ustanovi za pomoć djeci ‘Rettet das Kind’, koja je ujedno i vlasnik parka. Uz neke od svjetski poznatih izloženih modela, kao što su Kip slobode, CN toranj u Torontu, Sydneyska opera, Bijela kuća i Tadž Mahal, mjesto su našle i dvije hrvatske građevine, i to crkva Svetog Marka u Zagrebu te otok Porer i njegov svjetionik.

Unatoč vrlo vrućem i sparnom danu, građevinari su obišli svih 157 minijatura te se prisjetili mnogih ranijih putovanja na kojima je viđen velik broj znamenitosti postavljenih i u Minimundusu.

Tako su građevinari i uživo i sada u minijaturi vidjeli baziliku Svetog Petra, Londonski Tower, most te Big Ben, Atomium, katedralu Sagrada Familia, Kosi toranj u Pisi, Staklenu piramidu u Lovreu, Slavoluk pobjede u Parisu, Eiffelov toranj, Mostarski stari most, Trg svetog Marka s istoimenom bazilikom u Veneciju, Aju Sofiju te mnoge druge znamenitosti.

Viđena je i Riznica Khazne al-Firaun u Petri što će međimurski građevinari vidjeti uživo na jesenskom stručnom putovanju u Jordan. Ostale su pak znamenitosti inspirirale putnike za planiranjem novih neistraženih destinacija. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije