Drugo mjesto u izboru 'Dobri restorani 2019.' veliko je priznanje za restoran Terbotz iz Železne Gore
U prisutnosti mnogih zvučnih imena iz svijeta gastronomije i
medija, u ponedjeljak navečer su na terasi Oleander zagrebačkoga
hotela Esplanade, osmi put proglašeni laureati izbora Dobri
restorani, koje je 2012. godine pokrenula Dobra hrana, magazin
Nedjeljnog Jutarnjeg, piše Jutarnji list.
Za razliku od dosadašnjih izbora, Dobri restorani 2019. ponešto
su izmijenili koncepciju pa restorani više nisu rangirani po
regionalnom ključu, nego su podijeljeni u četiri kategorije:
restorani visoke kuhinje, hotelski restorani visoke kategorije,
tradicionalni restorani i restorani kreativne urbane kuhinje.
Osim toga, proglašen je i restoran prijatelj vina, koji se ističe
posebno kvalitetnom vinskom listom i servisom, a uz prva mjesta u
restoranskim kategorijama najviše se iščekivalo proglašenje chefa
godine. Uvedena je još jedna novost – izbor najboljeg mladog
chefa, koji je prepušten već etabliranim, iskusnim chefovima, a
ta je nagrada nazvana “Andrej Barbieri” u spomen na chefa koji je
obilježio dobar dio povijesti moderne hrvatske gastronomije.
Svečana dodjela počela je uručivanjem posebne nagrade, odnosno
Grand Prixa za višegodišnju izvrsnost, i to restoranu Pelegrini
koji je u ovom izboru slavio kao najbolji restoran čak četiri
puta zaredom, dok je tri puta chef godine bio njegov vlasnik i
glavni kuhar Rudolf Štefan. Naime, odlukom
žirija samo restorani koji tri puta zaredom osvoje titulu
najboljeg mogu primiti tu nagradu, a dosad je to pošlo za rukom
jedino šibenskom maestru iz konobe Pelegrini.
Chefom godine proglašen je Tvrtko
Šakota koji je otvaranjem Nava ozbiljno prodrmao
zagrebačku gastronomsku scenu. Iako se njegov Nav ove godine nije
našao u konkurenciji za nagradu najboljih restorana visoke
kuhinje jer je do zaključivanja izbora bio otvoren manje od šest
mjeseci, Šakotina prisutnost na sceni, čak i kroz kratkoročne
angažmane poput onoga u zagrebačkom Brokenshipsu, izazivala je
najviše pozornosti i snažno odjekivala. Već se može naslutiti da
će Nav ciljati vrlo visoko u izboru Dobrih restorana 2020, piše
Jutarnji list.
Recenzentski tim posjetio je sve restorane koji su ušli u izbor
Dobrih restorana, a nekoliko restorana koji nakon višekratne
provjere nisu opravdali renome na kraju nisu ni uvršteni u knjigu
“Dobri restorani 2019.” koja je večeras promovirana u sklopu
dodjele nagrada. To, naravno, ne znači da neće ući u idući izbor.
Baš kao i mnogi koji zasigurno zaslužuju svoje mjesto u izboru,
ali ih od početka godine dosad recenzentski tim nije uspio
posjetiti. Oni će svakako doći na red jer se izbor Dobrih
restorana nastavlja odmah nakon ovog proglašenja, a recenzije
ćete, kao i dosad, moći čitati u prilogu Dobra hrana Nedjeljnog
Jutarnjeg te u magazinu Dobra hrana koji izlazi svake prve
nedjelje u mjesecu.
Najbrojnija skupina recenziranih su, dakako, tradicionalni
restorani, a najboljim je proglašen Alla Beccaccia iz Fažane.
Posebnost tog restorana je priča lovačke obitelji čiji su svi
članovi integrirani u sam rad konobe. Beccaccia u talijanskom
prijevodu znači “šljuka”, koja je i jedan od specijaliteta tog
mjesta.
Drugo mjesto zauzeo je restoran Terbotz, iz Železne Gore kod
Štrigove, poznatoga međimurskog vinara Branimira
Jakopića. Trećeplasirani restoran je Johnson iz
Mošćeničke Drage čija priča traje više od 20 godina.
Više o izboru i pobjednicima pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.