ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA

DAN PLAVE VRPCE Cvjetovima irisa i plavim vrpcama u Čakovcu ukazano na opasnosti raka debelog crijeva

Obilježavanje Dana plave vrpce održano je na Trgu Republike u Čakovcu

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj drugi najčešći oblik raka u osoba oba spola, u žena iza raka dojke, a u muškaraca iza raka bronha i pluća. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u našoj je zemlji 2016. godine bilo registrirano 3.575 novooboljelih osoba (među kojima i 100 osoba iz Međimurske županije) dok je 2017. godine od ovog sijela raka u Hrvatskoj umrlo 2.037 osoba (61 osoba bila je iz Međimurja).

Upravo zbog navedenih podatka, a slijedom  tradicije, su članovi Županijske lige protiv raka Čakovec i ILCO društva, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i drugim zdravstvenim ustanovama, u subotu, 25. svibnja na Trgu Republike od 10 do 12 sati obilježili Dan plave vrpce na način što su  građanima dijeliti cvjetove irisa i plave vrpce, a građani su ih glede toga simbolično donirali. Bila je to prigoda da i upoznaju  s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva.

Dobili su glede toga letke i druge promotivne materijale o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

U sklopu ove akcije, građani su na štandu mogli  kupiti i ulaznice za humanitarnu akciju ‘Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2019.’, a koja će se održati u četvrtak, 6. lipnja s početkom u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec. Novac prikupljen akcijom će se koristiti za rehabilitaciju članova klubova koji djeluju unutar Lige (vježbanje na bazenima pod stručnim vodstvom).

Glavni koordinatori akcije bili su primarijus Hussein Saghir, dr. med., predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec i tajnica Lige Irena Šestak, dipl. psih. Oni su nam sa zadovoljstvom rekli kako je akcija, kao i uvijek do sada, naišla na plodno tlo.

U prepunom gradu ovdje su svoj štand imali i članovi Društva multiple skleroze Međimurske županije te Udruga MURID. I oni su na svoj način pokazali na svoje postojanje i rad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije