Govorit će se o važnosti striktne bezglutenske prehrane kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije.
Svake godine 16. svibnja obilježava se međunarodni dan celijakije, a ove godine će se u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever održati i prigodna gostujuća predavanja relevantnih ljudi iz struke idućeg četvrtak, 16. svibnja, u 17 sati na Sveučilištu Sjever, Trg Žarka Dolinara 1.
Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske obilježiti će 16. svibnja Međunarodni Dan oboljelih od celijakije sljedećim aktivnostima:
– Od 16. svibnja u vremenu od 9 do 13 sati u holu Županijske bolnice Čakovec
– 16. svibnja Sveučilište Sjever Koprivnica – Odjel za prehrambenu tehnologiju, početak u 17 sati
– 18. svibnja u vremenu od 9 do 13 sati na Varaždinskom placu u Varaždinu
Sva predavanja su namijenjena ljudima koji su oboljeli od celijakije te svima onima koji se bave pripremom hrane i željeli bi pravilno pripremiti hranu bez glutena.
Uvod u problematiku celijakije dati će doc. dr. sc. Bojan Šarkanj v.d. pročelnika Odjela za Prehrambenu tehnologiju i doc. dr. sc. Natalija Uršulin Trstenjak, nastavnici Sveučilišta Sjever. Voditelj Odjela za dijetetiku i prehranu Opće bolnice Varaždin, Dean Šalamon, mag. nutr. će pojasniti što sve treba znati kod pripreme pravilne prehrane u bolnicama i kako ju prilagoditi specifičnim potrebama bolesnika, među ostalim i oboljelima od celijakije.
Nakon toga slijedi govor predsjednice Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske Marije Goričanec, o radu Udruge s ciljem podizanja svijesti o celijakiji te o pomoći i podršci oboljelima kroz edukacije- radionice na kojima članove uče pripremati jela bez glutena uz odabir sigurnih namirnica. Dr. Igora Šegovića, specijalista pedijatra, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane govorit će o celijakiji, kroničnoj, autoimunoj bolesti, o bolestima povezanih s celijakijom te o postupku koji se provodi kod sumnje na celijakiju do postavljanja konačne dijagnoze.
Također će govoriti o važnosti striktne bezglutenske prehrane kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije. Nakon predavanja predstaviti će se i neki proizvodi bez glutena i pripremiti degustacija bez glutenskih delicija.
– Članovi Udruge, obilježavanjem Dana oboljelih od celijakije, žele oboljelima i široj javnosti približiti celijakiju (autoimunu,kroničnu bolest), intoleranciju i alergiju na gluten te ih upoznati s pravilnom bez glutenskom prehranom kao jedinom lijeku za oboljele od celijakije – stoji u najavi.
Taj dan će održati predavanja, predstaviti rad Udruge, dijeliti edukativne materijale, savjete te pripremiti degustacije bez glutenskih delicija.