Sunce je zvijezda

SVJETSKI DAN SUNCA Uživajte u pogledu na suncem obasjano Međimurje iz objektiva Miroslave Novak

Sunce je izvor energije koja pokreće sav život na Zemlji.

Danas, 3. svibnja obilježava se Svjetski dan Sunca. Nažalost, baš na današnji dan u naše krajeve stigla je promjena vremena uz pad temperature i kišu. No, to nije razlog da ovaj članak ne posvetimo Suncu.

Sunce je izvor energije koja pokreće sav život na Zemlji. Ta energija upravlja vremenom, oceanskim strujama i hidrološkim ciklusom, utječe na naše raspoloženje i svakodnevne aktivnosti, te je neiscrpna inspiracija za glazbu, fotografiju i umjetnost, piše DHMZ.

Sunce je zvijezda, jednaka zvijezdama koje vidimo na noćnom nebu, samo nam je mnogo, mnogo bliže. Udaljeno je od Zemlje gotovo 150 milijuna kilometara. Nalazi se u srcu našeg Sunčevog sustava i zagrijava naš planet dovoljno da na njemu može uspijevati život. Već više od 4,5 milijardi godina ova – vruća kugla užarene plazme je pokretač vremena, klime i života na Zemlji.

Promjer Sunca iznosi oko 1,39 milijuna kilometara i 109 puta je veći od promjera Zemlje. Temperatura u Sunčevoj jezgri iznosi oko 15 milijuna stupnjeva Celzija. Temperatura na površini Sunca – dijelu kojeg vidimo – iznosi oko 5 500 °C.

Bez neprekidnog dotoka Sunčeve svjetlosti i topline život na Zemlji bi prestao postojati. Za postojanje tekuće vode na našem planetu možemo zahvaliti Sunčevoj toplini. A svi oblici života – od bakterija do biljaka, kukaca, životinja i ljudi – trebaju tekuću vodu za život. Sunce pokreće hidrološki ciklus, uslijed njega voda neprestano isparava u atmosferu iz koje opet pada nazad na Zemlju, piše DHMZ.

Naša fotografkinja Miroslava Novak dala si je truda i snimila prelijepe fotografije Sunca koja obasjava međimurski kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije