TRENIRA I 60-AK DJECE

BOKSOM DO ZDRAVLJA Boksački klub Čakovec okuplja veliki broj članova

Boksački klub Čakovec je prvi klub u Hrvatskoj koji je u svoj rad i program uvrstio rad sa školskom djecom. Popričali smo s predsjednikom kluba i dvostrukim viceprvakom Hrvatske, Vanjom Kostelom

Povijest boksa kao sporta seže još u daleku prošlost u vrijeme starih Grka. U to doba boks nije imao neka posebna pravila, težinskih kategorija, rundi ili sudaca te je vrijedilo samo jedno pravilo “pobjeđuje jači”. Zbog čestih ozljeda, ali i čestih smrtnih slučajeva 1743. godine donijeta su prva pravila o zabrani udaranja ispod pojasa te zabrani udaranja protivnika koji je oboren na pod.

Prva moderna pravila koja su se zadržala do danas, naravno uz neke manje izmjene pod nazivom “Pravila Markiza od Queensberrya” nastaju 1867. godine. Pravila su tako nazvana, jer ih je predstavio i patentirao John Douglas, deveti markiz od Queensberrya, iako ih je napisao John Graham Chambers, velški zaljubljenik u boks i strastveni sportaš.

Jedan od čakovečkih strastvenih zaljubljenika u boks je i Vanja Kostel, dvostruki viceprvak Hrvatske u kategoriji do 81 kilograma te osnivač i predsjednik Boksačkog kluba Čakovec. Posjetili smo ih i prisustvovali zajedničkom boksačkom treningu.

– U klubu imamo treninge svaki dan te su podijeljeni u nekoliko skupina. Imamo naprednije sportaše kojima je potreban individualni pristup te grupne treninge koji su podijeljeni u mušku skupinu, žensku skupinu i mješovitu skupinu, ali najveći naš ponos su dječji treninzi. Boksački klub Čakovec je prvi klub u Hrvatskoj koji je u svoj rad i program uvrstio rad sa školskom djecom. U klubu imamo šezdesetoro djece u starosti od 5 do 12 godina – s osobitim ponosom govori nam Vanja Kostel, predsjednik kluba i licencirani AIBA Coach trener.

Boks je izuzetno pogodan za razvoj motoričkih sposobnosti, osjećaja ravnoteže i koordinacije, povećanja pokretljivosti zglobova i tonusa mišića trupa, ruku i nogu, poboljšava opću pokretljivost, ubrzava metabolizam, a izuzetno je pogodan za gubljenje kalorija što danas boks čini jednom od najpopularnijih fitness treninga u svijetu.

Najbitniji faktor u boksu – disciplina i poštovanje

– Boks ponekad djeluje kao grub i nasilan sport, ali zapravo radi se o jednoj plemenitoj sportskoj vještini u kojoj je izuzetno bitna mentalna snaga i koncentracija, pravilno disanje i usklađenost pokreta, brzina, rad ruku i nogu, a tek zatim fizička snaga. Jedan od najbitnijih faktora u boksu je disciplina i poštovanje prema sportu, trenerima, ali i prema sparing partnerima. Tko to nema nikada neće biti pravi sportaš i boksač – kazao je Vanja Kostel, dvostruki viceprvak Hrvatske.

Uz boks ćete u vrlo kratkom vremenu poboljšati svoje fizičko i mentalno zdravlje, izgled, samopouzdanje te se riješiti negativne energije i nakupljenog stresa.

Boks je nekada slovio kao sport koji je isključivo rezerviran samo za muški spol. Boksački klub Čakovec je definitivno srušio takve predrasude, jer je u njemu podjednak broj muških i ženskih članova, ali i šezdesetak djece. Boks je idealan sport za sve uzraste i za oba spola. Ovim sportom možete izgraditi lijepo i zdravo tijelo, osnažiti duh, izgraditi samopouzdanje i poštovanje, upoznati prijatelje i družiti se.

– U klubu često održavamo radionice u kojima uvijek učimo od sportaša koji iza sebe imaju dugi niz godina predanoga rada i iskustva. Do sada smo održali nekoliko radionica sa boksačima iz teške kategorije, Željkom Mavrovićem, trostrukim boksačkim prvakom Europe te Mariom Preskarom, višestrukim osvajačem zlatnih medalja u profesionalnom boksu u teškoj kategoriji. U treninzima i edukaciji članova sudjeluju još dva trenera, Robert Herić iz Varaždina i Tino Groth iz Švicarske – kazao je Kostel.

– Iako je boks težak i naporan sport, u boksu ima manje ozljeda nego u mnogim popularnijim sportovima. Posjetite nas u zgradi bivšeg Trgohita na adresi Zagrebačka ulica 87 u Čakovcu i uvjerite se u ljepotu i dobrobiti ovog sporta – poručio je Vanja Kostel za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije