IMA PUNE RUKE POSLA

CVJETNICA Ivana Rob prekrasno uredila izlog cvjećarnice koji mami poglede građana

Ivana Rob, cvjećarka i aranžerka je u Murskom Središću uvijek je puna ideja

Najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, slavna i velika prethodnica je Cvjetnica, u našem puku zvana ‘Cvetna nedela’ i jedna je od najljepših kršćanskih svetkovina.

U naravi ona simbolizira slavni Isusov ulazak u Jeruzalem i njegovu kasniju muku od suđenja preko križnog puta do raspeća na Kalvariji. Na Cvjetnicu stoljećima pobožni puk na blagoslov nosi bukete ili aranžmane raznog cvijeća, a procesije koje su po ulicama, trgovima i župnim dvorištima prave su izložbe cvjetnih aranžmana. Ne tako davno to je bilo cvijeće ubrano na okućnicama (vrćnjacima) te grmovima u šumarcima i livadama, a danas je sve više aranžmana stvorenih u cvjećarnicama.

Ivana Rob, cvjećarka i aranžerka je u Murskom Središću, ovih dana ima pune ruke posla u slaganju raznih buketa i kitica cvijeća, a pred svojom cvjećarnicom složila je izlog u znaku vremena u kojem se nalazimo.

– Malo sam posložila prostor kako bi dala značenje blagdanima koji su pred nama, a i sebe malo vratila u dane djetinstva i mladosti. Rodom sam iz Goričana i dobro se sjećam ‘Cvetne nedele’ kada smo na blagoslov u crkvu i kasnije na procesije nosili bukete cvijeća u kojemu su prevadavali, drenek, forzicije, glog, cice mace, jurovčice, jorgovani i drugo cvijeće koje je cvalo u vrijeme Cvjetnice koja je pomični blagdan, te je ponekad bilo hladno, a ponekad toplo vrijeme.

Procesije su bile prava izložba cvijeća i aranžmana i po njihovim izgledima i sadržajima se danima poslije govorilo. Iskreno priznajem, kako mi je Cvjetnica bila radosnija od Uskrsa jer je bila ‘cvetna’ i vjerojatno je i to utjecalo što sam za životni poziv odabrala cvjećarstvo. Hvala Bogu da je tradicija ‘Cvetne nedele’ ostala i makar nije kao nekada, Cvjetnica je osim vjerskog značaja i svetkovina i bogatsvo cvijeća i sloboda izražavanja pripadnosti vjere kroz dar prirode, koja nije jelo, kazala nam je Ivana Rob, iznimno cijenjena i poštovana cvjećarica i aranžerka u Murskom Središću i njegovoj okolici.

Od Ivane doznajemo i što je forzicija koju spominje u priči o Cvjetnici u vrijeme svoje mladosti, a mi baš nismo sigurni kako smo u svojoj mladosti čuli taj naziv za cvijet, biljku ili grm, a vrlo je rasprostranjena ‘med Murom i Dravom’.

Fotografija forzicije je zadnja među ovima, a snimljena je kod kuće Ivana i Marije Leček u Murskom Središću. U Murskom Središću forziciju zovu ili nazivaju zlatna kiša. A buket koji se na Cvjetnicu nosi na blagoslov i procesiju ‘Serjončani’ zovu ili nazivaju puška.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije