
- Badem traži i voli brijegovit položaj i toplu klimu, a takvo područje je ovdje u Zebancu gdje smo ga mi zasadili. Nježan je i treba puno ljubavi, a mi to imamo te vjerujemo kako ćemo se badem dugo baviti i drugima davati i prodavati, ponosno govore Ivan i Emilija Premuš, vlasnici nasada badema u Zebancu.
Ovog trenutka, prvih dana travnja, voćnjak supružnika Ivana i Emilije Premuš u Zebancu u punom je cvatu, a prolaznici ne prepoznaju što to cvate i tako lijepo miriše, osobito kada znaju kako su Premuševi ili Korajovi po domaćem tu imali nasade aronije i godinama bili proizvođači najviše i najbolje aronije, kao i pripravka njeznih.
Zastali smo i pitali što to sada imaju Ivan i Emilija u gornjem dijelu voćnjaka gdje sunce miluje svaku biljku, cvijetovi se šire, pčele zuje, a ljepota cvijeta plijeni?!

– Pred nekoliko godina zasadili smo bademe, njih oko 150 kako bi nadomjestili aroniju koju iz zdravsvenih razloga (noge i leđa bole) polako iskorijenjujemo i zamjenjujemo novim bademima, marelicama i orasima. Aroniju u potpunosti nećemo zapustiti jer nam je puno značila i mnoge smo o njoj podučili, te im dali naputke kako je sami mogu uzgajati.
Bademi su izazov, blaga i draga voćka, koju treba njegovati i voljeti, a ona uzvraća obilnim plodovima. Upravo to nas dvoje činimo, jer smo puno s bademima od cvatnje, preko zorenja do berbe i onda spremanje za zimu. Gledajte ove cvijetove, pa da i ne rode, već su nas usrećili, to je ljepota življenja čovjeka, bilje i oprašivač(a)ica. Mi uopće ne planiramo niti računamo koliko ćemo pobrati i zaraditi jer smo u badem zaljubljeni, pak što dade bude blagoslovljeno, no ne uzgajamo ga da ne bi nekakvu dobiti ostvarili.

Badem je cijenjen u nutricionističnom svijetu, a posebice u gastronomiji i konditorskoj proizvodnji. Premuševi primjenjuju sredstva zaštite i prihrane stvoreni na ekološko zdravoj osnovi!


