SVJETSKI DAN AUTIZMA

VIDEO I FOTO Centar Čakovca u plavom: ‘Nakon 40 godina više ne šaljemo poruke, već molimo da je sustav konačno uputi nama’

Udruga za autizam 'Pogled' iz Nedelišća trenutno broji stotinjak članova. Točno u podne u nebo su poletjeli plavi baloni sa snažnom porukom

Svjetski dan svjesnosti o autizmu u utorak, 2. travnja već je tradicionalno obilježen u centru Čakovca puštanjem plavih balona u zrak. Kao i svake godine, organizaciju obilježavanja ovog važnog datuma u Međimurju preuzela je Udruga za autizam Pogled Nedelišće.

>> Svjetski dan autizma obilježen u Čakovcu

S ciljem podizanja svijesti o položaju oboljelih od autizma, članovi Udruge Pogled svake godine izlaze u javnost s problemima i preprekama s kojima se svakodnevno susreću. Udruga trenutno broji stotinjak djece oboljele od autizma s područja Međimurske županije, a najveća podrška roditeljima su upravo sami članovi.

Svoj promotivan štand s ručno izrađenim ukrasima Udruga je postavila na Trgu Republike u Čakovcu, gdje su članovi Udruge od 9:30 do 12:30 sati prikupljali donacije za pomoć pri brojnim aktivnostima koje provode tijekom cijele godine, a one ključne su svakako potrebite terapije i rehabilitacije za djecu s autizmom.

Kako ističe članica Udruge za autizam Pogled Mirna Jambrović, svake godine se šalje drukčija poruka, no ove godine članovi udruge traže povratnu reakciju na njihove zahtjeve – traže da se ovog puta konačno poruka uputi njima.

– Svake godine nastojimo senzibilizirati javnost, no očito je da nam to nije pošlo za rukom. Već 40 godina je prošlo, a ministarstva se nisu pokrenula po tome pitanju. Bez obzira na to koliko se mi trudimo instituciju ostaju gluhe, stoga ove godine mi tražimo poruku za nas – rekla je.

Obilježavanje Svjetskog dana autizma podržali su i predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, a puštanju plavih balona u zrak pridružili su se i učenici III. osnovne škole Čakovec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije