EKOLOGIJA

ZA ČISTI OKOLIŠ U općini Donji Kraljevac provedena akcija ‘Zelena čistka’: Prikupljeno sedam prikolica raznog otpada

Akcija se provodila u svim naseljima općine Donji Kraljevec te na jednom djelu područja općine Domašinec.

Povodom Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda u subotu, 23. ožujka, održana je akcija ‘Zelena čistka 2019.’

Akcija je održana pod pokroviteljstvom Općine Donji Kraljevec, Zaštitarsko-ekološke udruge ‘PRODE’ iz Hodošana te pod nadzorom poljo-komunalnog redara općine.

Akcija se provodila u svim naseljima općine Donji Kraljevec te na jednom djelu područja općine Domašinec.

U akciju su se uključile Udruge iz Hodošana, ZEU Prode Hodošan, NK Hodošan, Udruga žena Hodošan, DVD Hodošan, LD Fazan Hodošan, SRD Trnava Hodošan, učenici OŠ Hodošan i ostali mještani Hodošana i ostalih mjesta u općini Donji Kraljevec, što je činilo do sada rekordan broj sudionika u akciji.

Za vrijeme provođenja akcije od otpada su se očistila područja uz ceste prema Hodošanu, područje od nadvožnjaka preko auto ceste kod Turčišća prema Donjem Hraščanu i dio područja ‘Murščak’ do ‘Stare Mure’ nedaleko graničnog prijelaza Goičan, gdje su se od smeća očistili šumski predjeli i jedan manji dio starog toka rijeke Mure.

Prikupljeno je sedam prikolica raznog otpada, koji su nakon akcije preuzeli djelatnici komunalnog poduzeća PRE-KOM iz Preloga, te ga deponirali na deponij za odlaganje smeća.

– Prilikom provođenja akcije od strane učesnika akcije pronađena je razna ambalaža od herbicida, ostaci vreća od umjetnog gnojiva što je djelo nesavjesnih poljoprivrednika. Također je u korito stare Mure nedaleko GP Goričana odbačena velika količina raznog otpada koji prema računima i ostalim dokazima potječe iz jednog ugostiteljskog objekta u Nedelišću te će se dokazi proslijediti vodopravnoj inspektorici, radi poduzimanja mjera i radnji iz njezine nadležnosti. Nakon provedene akcije, za sve sudionike organiziran je domjenak i kraće druženje uz gulaš i roštilj – stoji u priopćenju.

U sklopu akcije i u suradnji sa socijalnom zadrugom ‘Humana nova’, u Hodošanu kod prostorija ZEU Prode prikupljao se tekstilni materijal od građana, kojom prilikom se prikupilo 900 kilograma razne tekstilne robe.       . 

– Zato upozoravamo i molimo sve mješane koji borave i prolaze po području općine Donji Kraljevec, kao i oni koji migriraju tim područjem da ne bacaju otpad u prirodi,  jer tim svojim činom ugrožavaju životinje, prirodu i sve ljude koji tu žive – stoji u priopćenju.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su se uključili u navedenu akciju, kao i  sponzorima akcije općini Donji Kraljevec, općini Domašinec, komunalnom poduzeću ‘Pre-kom’ d.o.o. iz Preloga, restoranu Zelengaj i poduzeću ‘Poljogram’ iz Hodošana, koji su nam svojim donacijama pomogli da se akcija uspješno provede.   

Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

>> U općini Donji Kraljevac provedena akcija “Zelena čistka”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije