Knjiga predstavlja bogatstvo kulinarske tradicijske baštine međimurskog kraja koje se nastavlja na temeljne istraživačke podatke o iseljeništvu Međimurja.
Na putovanje kroz različite mirise i okuse međimurskoga kraja mnoštvo okupljenih u zgradi Scheier povele su Čakovčanke i prijateljice dr. sc. Sonja Tošić–Grlač i dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić predstavljanjem nove knjige pod nazivom ‘Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu’.
Knjiga predstavlja bogatstvo kulinarske tradicijske baštine međimurskog kraja koje se nastavlja na temeljne istraživačke podatke o iseljeništvu Međimurja.
Brojni stanovnici međimurskoga kraja otišli su na rad u inozemstvo posljednjih nekoliko desetljeća, a upravo su im mirisi i okusi međimurske kuhinje činili podnošljivijim život daleko od domovine.
– Knjiga daje cjelokupnu situaciju života naših Međimuraca u državama u koje su iselili, a upravo o migracijama govori prvi dio knjige koji je znanstveno-popularni, dok je drugi dio knjige posvećen međimurskoj hrani kao poveznici sa zavičajem – rekla je autorica Sonja Tošić-Grlač, ujedno i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.
Međimurska županija i Institut za migracije i narodnosti potpisali su 2017. godine Sporazum o suradnji na području društvenih djelatnosti koje obuhvaćaju turizam, iseljeničku i povratničku populaciju, nacionalne manjine i zdravstvo, kako je istaknula ravnateljica Instituta dr.sc. Marina Perić Kaselj, a ova knjiga nastavak je dobre suradnje dviju institucija.
Demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti, autorica Rebeka Mesarić Žabčić, više od dvadesetak godina bavi se iseljeničkom problematikom.
– Tijekom čestih posjeta Međimurcima izvan Hrvatske došla sam do spoznaje koliko su njima bitni “mirisi i okusi” našeg kraja, odnosno koliko im domaća kuhinja daje smisao životu i vraća u djetinjstvo te se tako rodila ideja da zabilježimo na koje sve načine proživljavaju svoj život daleko od kuće- rekla je Rebeka Mesarić Žabčić.
Pisanju knjige značajan doprinos dao je i kulinarski chef rodom iz Međimurja, Raul Lajtman, koji svoje umijeće temelji na međimurskoj tradicijskoj hrani te objašnjava načela zdrave prehrane temeljene na količini proteina koja je karakteristična u Međimurju.
Vrijednost knjige za sadašnje i buduće generacije istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je prisustvovao predstavljanju knjige zajedno sa zamjenicom Sandrom Herman.
– Identitet i ostavština su nam vrlo bitni i na njima moramo graditi budućnost, a snaga Međimurja može se vidjeti u našim zavičajnim društvima diljem svijeta koja čuvaju tradiciju i ne zaboravljaju svoj zavičaj – rekao je župan Posavec.
Predstavljanje knjige glazbenim izvedbama obogatilo je Hrvatsko kulturno društvo ‘Pomurje’ Lendava, a ispunjena zgrada Scheier dokaz je da je predstavljeno novo književno blago međimurske gastronomije.
S time se složila i recenzentica dr.sc. Daniela Angelina Jelinčić koja je zaključila da knjiga, osim što čuva tradiciju kulinarstva, njeguje lokalni dijalekt, ali i promiče brendiranje i promociju Međimurja kroz kulturni turizam te priča priču o Međimurcima koji pozivaju na druženje uz autohtone mirise i okuse.
Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.