KUD SELJAČKA SLOGA

DONJA DUBRAVA Održano predavanje ‘Između mita i stvarnosti: Homer i Trojanski rat’

Ovim predavanjem započeo je ciklus predavanja iz prošlosti koje će mjesečno u Donjoj Dubravi organizirati tamošnji KUD

U subotu, 16. ožujka u prostorima KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava je dr. sc. Feđa Milivojević održao popularno-znanstveno predavanje “Između mita i stvarnosti: Homer i Trojanski rat”.

Predstavio je Trojanski rat iz perspektive profesionalnog istraživača antike te je predavanje bazirao na uspoređivanju razlika između (netočnih) činjenica koje se prenose preko popularnih sadržaja (filmova, serija) i (točnih) činjenica proizašlih iz znanstvenih istraživanja. Predavač je okupljenu publiku preko izvrsno pripremljene prezentacije proveo kroz priču mnogo širu od samog Trojanskog rata dajući tako širi kontekst ovom događaju.

Polazeći od popularnih predstavljanja Troje, trojanskog rata i njegovih junaka, Milivojević je koristeći arheološka, povijesna i književna saznanja spretno vodio publiku kroz 1500 godina postojanja mikenske civilizacije u čijem se trajanju odvijao Trojanski rat.

– Na predavanju se okupilo 30-ak zainteresiranih posjetitelja što je više no što su organizatori očekivali. Posebno veseli nazonost mlađih članova KUD-a koji su i izvan školskih klupa imali priliku čuti nešto o temi koja se obrađuje na nekoliko školskih predmeta (povijest, hrvatski jezik, likovna kultura). Radi se o prvom događaju iz ciklusa mjesečnih događanja koje će u ovoj godini u Donjoj Dubravi organizirati KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava i Centar za istraživanje Međimurja u osnivanju – kaže kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, glavna pokretačica ovih događanja.

Sljedećeg mjeseca aktivnosti se nastavljaju izložbom o međimurskim črnim pisanicama u suradnji s Biserkom Vučenik, a povodom 20 godina njenog bavljenja ovom vještinom koja je na rubu izumiranja. Otvorenje izložbe bit će na Cvjetnicu, 14. travnja 2019. godine u Info-centru u Donjoj Dubravi.

Organizatori zahvaljuju predavaču dr. sc. Feđi Milivojeviću na spremnosti da održi predavanje bez naknade s ciljem popularizacije znanosti, specifično stare povijesti. Milivojević (1987., Zagreb) je završio jednopredmetni studij povijesti na Hrvatskim studijima 2011. godine obranom diplomskog rada Rimski i italski poduzetnici, doseljenici i službenici na području Ilirika od ilirskih ratova do Cezara te stječe akademski naziv magistar povijesti. Iste godine upisuje poslijediplomski doktorski studij Humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru, s prihvaćenom temom doktorskog rada Cezarov Ilirik, (mentor doc. dr. sc. Siniša Bilić-Dujmušić). Doktorski rad uspješno brani na javnoj obrani 2017. godine.

Tijekom studija bio je dobitnik dviju inozemnih stipendija namijenjenih studentima poslijediplomskih studija, a do danas je sudjelovao na pet međunarodnih kongresa (tri izvan RH). Predavao na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, a danas aktivno sudjeluje u projektima Republike Hrvatske i Europske Unije u očuvanju kulturne baštine. Sudjelovao je u programima popularizacije znanosti, održavši znanstveno-popularna predavanja. Aktivno se služi engleskim jezikom, a na pasivnoj razini talijanskim, francuskim, njemačkim i španjolskim jezikom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije