ŽUPANIJA I BOLNICA POMAŽU RODITELJIMA

ODLIČNA VIJEST Boravak jednog roditelja s djetetom u čakovečkoj bolnici bit će potpuno besplatan

Nova mjera počet će se primjenjivati od 1. travnja

– Mislim da naši roditelji zaslužuju uvođenje nadstandarda koji im omogućuje besplatan boravak s djetetom u bolnici, rekao je danas međimurski župan Matija Posavec najavljujući novu mjeru koja će se primjenjivati s početkom idućeg mjeseca, a odnosi se na roditelje djece do 18 godina starosti.

Uz njega o ovoj su mjeri, koja će zasigurno naići na pozitivne reakcije roditelja i javnosti, govorili i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja TošićGrlač, v.d. ravnatelj doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, prof. v. š., dr. med., spec. opće kirurgije, pročelnik Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju dr. Nino Škvorc, voditeljica Odjela neonatologije dr. Bernarda Medlobi Vinković i voditelj Odjela pedijatrije dr. Dejan Balažin, a konferenciji za novinare nazočili su i zamjenik v.d. ravnatelja dr. med. Miroslav Horvat, spec. interne medicine, subspec. pulmologije., glavni tehničar mag.med. Goran Toplek te liječnici i medicinsko osoblje s Odjela ginekologije i neonatologije.

Prošle je godina cijena boravka roditelja s djetetom u bolnici iznosila 262,50 kuna dnevno, a nakon što je Međimurska županija preuzela na sebe dio troška roditelji su po danu plaćali 150 kuna. Za sufinanciranje boravka roditelja 357-ero djece u dobi do jedne godine iz županijskog proračuna je prošle godine izdvojeno oko 400 tisuća kuna, dok su roditelji još 300 djece u dobi do 6 mjeseci u bolnici boravili besplatno kroz projekt Majka dojilja.

– Naša generalna politika je usmjerena prema tome da imamo najbolju i najmoderniju zdravstvenu skrb, a za to nisu dovoljni samo novci, zgrade i oprema, nego, prije svega ljudi, liječnici i medicinske sestre. Ako se ičime u našoj bolnici možemo pohvaliti to su upravo oni, a odjeli ginekologije, neonatologije i pedijatrije služe kao iznimno pozitivan primjer, naglasio je župan Posavec.

– Tijekom protekle godine u ovoj bolnici hospitalizirano je preko dvije tisuće djece i doista se liječnici trude, ponekad i nadljudskim naporima, da držimo jedan istinski status bolnice – prijatelja djece – rekao je župan.

Predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić – Grlač govorila je o akciji ‘Palčić gore’.

–Kao osnivač, Međimurska županija uključila se u ovu akciju zato jer se zalažemo da svaki pacijent ima jednaka prava i jednaku skrb u našim zdravstvenim ustanovama. Liječnici će isticanjem oznaka ove akcije utjecati na razvijanje svijesti u javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji, kao i na potrebu nabave odgovarajuće opreme kako bi se nedonoščadi mogla pružiti sva potrebna skrb – rekla je.

– Iako naš odjel veličinom spada među srednje, radimo vrlo kvalitetno i samo se mali broj djece treba odavde transportirati prema odgovarajućim centrima u Zagrebu, istakla je voditeljica Odjela neonatologije dr. Bernarda Medlobi Vinković. Godišnje zbrinemo između 50 i 60 djece rođene prerano, kao i određeni broj novorođenčadi s premalom težinom. Dobro smo opremljeni, ali potrebno nam je još nešto kreveta i fotelja na razvlačenje kako bi majkama omogućili da što duže borave uz dijete i vjerujem da će nam u tome županija pružiti potrebnu pomoć.

Podsjetivši da su prošle godine rađaona i Odjel neonatologije potpuno obnovljeni investicijom od preko 5 milijuna kuna, župan Posavec naglasio je da ulaganja u zdravstveni sustav u Međimurju nikad nisu bila veća nego posljednjih godina.

– Kroz nekoliko dana planiramo otvorenje nove zgrade Doma zdravlja, u što je uloženo preko 40 milijuna kuna, za manje od godinu dana očekujem dovršetak radova vrijednih 65 milijuna kuna na rekonstrukciji Stare interne, uređujemo prostor u koji ćemo smjestiti novi uređaj magnetske rezonance i u taj svojevrsni radiološko-dijagnostički centar ulažemo preko 10 milijuna kuna, a u projektu vrijednom 32 milijuna kuna predstoji nam i energetska obnova zadnjeg paviljona u krugu bolnice. Dodajmo tome da sve naše zdravstvene ustanove za potrebnu opremu i ulaganja godišnje raspolažu iznosom od 14 milijuna kuna, zaključio je Posavec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije