USPJEŠNI MEĐIMURCI

MONIKA VIDOVIĆ Žena koja je na čelu brige o prehrani pacijenata čakovečke bolnice

- Sretna sam kad čujem da je netko zadovoljan obrokom koji je pojeo u bolnici i kad netko pohvali moje kuharice - kaže Monika Vidović iz Mihovljana, voditeljica Odjela za dijetetiku i prehranu u ŽB Čakovec

U ozdravljenju svakog pacijenta veliku ulogu ima i prehrana, a upravo tu uskače Monika Vidović iz Mihovljana, diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije i voditeljica Odjela za dijetetiku i prehranu u Županijskoj bolnici Čakovec.

Iako nekada nije mogla ni zamisliti da će raditi ovaj posao, danas ne prestaje oduševljavati svojom stručnošću i brigom za pacijente, pazeći da svaki od njih dobije ono što mu je potrebno za što skoriji oporavak. Priznanja koja osvaja pokazuju joj da je na pravom putu.

Vječno zahvalna svojoj mami

Kako je još tijekom gimnazijskih dana znala da će upisati neki fakultet na kojem dominiraju prirodne znanosti, Monika nije dvojila kada je došlo vrijeme za odabir. Potaknuta novim saznanjima o Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu s kojim se upoznala prilikom njihova predstavljanja u prostorijama čakovečke gimnazije, znala je da to njezin put. No svjesna je toga da to ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške njezine majke.

– Studentskih dana se uvijek vrlo rado sjećam, no u tome se kao prava lavica ponijela moja majka. Radila je dva posla da bismo se moja sestra i ja mogle školovati. Vrlo smo rano ostale bez oca, pa nam je ona bila sve, a njezina tadašnja žrtva zaista jako velika – prisjeća se Monika.

Nakon što je diplomirala i stekla zvanje diplomirane inženjerke prehrambene tehnologije, zaposlila se u Vindiji gdje je provela punih sedam godina. Ondje je stekla neprocjenjivo iskustvo, kako u radu s ljudima tako i s različitim tehnologijama proizvodnje hrane. A potom je zaokrenula karijeru.

– Tada, u Vindiji, nisam ni sanjala da će me put odvesti prema nutricionizmu i dijetetici. Od dobre prijateljice čula sam da se tadašnja voditeljica bolničke kuhinje u Županijskoj bolnici Čakovec sprema u mirovinu. I tako sam počela razmišljati i sve se više zanimati za taj posao. Na mjesto voditeljice došla sam 2010. godine – govori nam Monika.

Izvrsno se snašla u novom, nepoznatom okruženju

Na samom početku pred njome su se našli izazovi, a jedan od težih koji i danas pamti bilo je uvođenje HACCP sustava, sustava samokontrole nužnog za dobivanje zdravstveno ispravne hrane. No i to je nadvladala.

– Iako je na početku bilo jako teško jer je to bio potpuno drugačiji posao od onog u industriji, sretna sam kada danas čujem da je netko zadovoljan obrokom koji je pojeo u bolnici, sretna sam kad netko pohvali moje kuharice jer zahvaljujući njima i ostalim radnicima, njihovom trudu i podršci uprave, postajemo sve bolja bolnička kuhinja, a osoblje koje dolazi na obrok k nama u naš bolnički restoran također je zadovoljno – s ponosom ističe.

Danas njezin prosječni radni dan obuhvaća sve od koordinacije rada, pisanja jelovnika prema Standardu prehrane bolesnika u bolnicama za različite dijete, pisanje jelovnika za restoran bolničke prehrane, preuzimanje dijeta za pacijente koji su zaprimljeni na odjelima, pisanje normativa, brigu oko nabave namirnica ,kontroliranje provođenja HACCP sustava i brojne druge obaveze.

Kako bi bila što bolja u svome poslu, redovito pohađa seminare i kongrese, a na jednom od njih, na 5. Međunarodnom kongresu nutricionista, imala je i izlaganje s kolegicama Ivanom Tkalec i Monikom Novak s plakatom ‘Prehrana trudnica i dojilja’. Njihov je plakat ušao u pet najboljih te godine.

Zdrav život prakticira i privatno

Kao osobi koja svaki dan provodi u okrilju nutricionizma, on je neminovno utjecao i na privatni život i unošenje namirnica u vlastiti organizam. Brigu o zdravlju i pravilnoj prehrani također nastoji prenijeti i svojoj djeci.

– Budući da na poslu puno razmišljamo o namirnicama, kod kuće razgovaramo kako one utječu na pojedine bolesti. Pokušavam svoju djecu naučiti koja je hrana bolji izbor. Zlatno je pravilo uvijek umjerenost u svemu. Nijedna hrana nije zabranjena ako se ne pretjeruje u njoj – pojašnjava nam.

Upravo joj je obitelj i najveći pokretač koja joj uvijek daje snagu za nove radne zadatke. Zato s njima provodi svoje slobodno vrijeme, baš kao i sa psom Lunom i prijateljicama za koje kaže da su druženja s njima nezamjenjiva. Svjesna toga da je prehrana samo dio zdravog života, u svoju je svakodnevicu unijela i jogu i rekreativni ples.

Takva ravnoteža privatnog i poslovnog života važna joj je i za daljnje planove.

– Nastojim svake godine prisustvovati nekom kongresu, stručnom skupu i razmjenjivati iskustva s kolegama iz iste struke, a tim putem želim nastaviti i dalje. Također mi je iznimno važno da i dalje razvijam nutricionizam u čakovečkoj bolnici kako bi i naši pacijenti i naši djelatnici bili zadovoljni – zaključuje Monika Vidović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije