PROMETNI KOLAPS U M. SREDIŠĆU

FOTO Vozači kamiona prosvjeduju protiv pravilnika. Gradonačelnik Srpak: ‘Postoje alternativni pravci’

Pravilnik o zabrani prometa kamiona iznad 7,5 tona uzburkao je duhove. Mnogi su ga prihvatili s oduševljenjem, no takvog raspoloženja nisu prijevoznici koji traže izgradnju zaobilaznice

Točno u 9 sati došao je prvi kamion koji je stao na kolnik kod bivšeg graničnog prijelaza, a zatim se njemu priključilo nekoliko desetaka drugih kamiona. Istovremeno je na mostu na rijeci Muri započela konferencija za novinare središćanskog gradonačelnika Dražena Srpaka i ministra Darka Horvata. Promet u Murskom Središću u potpunom je kolapsu.

Uskoro bi na snagu trebao stupiti Pravilnik o zabrani prometa kamiona iznad ukupne mase od 7,5 tona Državnom cestom i ulicom Josipa broza Tita kroz Grad Mursko Središće, kojeg je potpisao ministar prometa Oleg Butković. I dok su žitelji najsjevernijeg hrvatskog grada pravilnik prihvatili s odobravanjem, takvog raspoloženja nisu profesionalni vozači teških kamiona, kao niti brojni vlasnici prijevozničkih tvrtki.

Oni su danas svojim kamionima zapriječili odvijanje prometa prema graničnom  prijelazu Mursko Središće – Petišovci. Nekoliko desetaka teških kamiona od 9 sati zaustavljeno je na cesti koja vodi prema Sloveniji i obrnuto, a svi do jednog kažu kako je ovaj potez ministra Butkovića i Vlade u najmanju ruku bezobrazan. Kažu vozači kako im se zbog ograničenja put produžuje za 40 kilometara i još trebaju plaćati cestarinu.

Traže da se prvo izgradi obilaznica, a onda i promet zabrani ovom državnom cestom. Djelatnici policije su pak kazali kako su svi vozači u prekršaju, jer uz cestu stoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, a prosvjed ili skup nije najavljen. Policija regulira promet koliko to može, jer uistinu na cesti i prilazima je potpuni prometni kolaps.

I dok su se vozači okupljali i svoje teške kamione ostavljali na prometnici, na mostu na rijeci Muri, konferenciju za novinare održali su središćanski gradonačelnik Dražen Srpak i ministar gospodarstva Darko Horvat. Srpak je i u pisanom obliku novinarima i javnosti poručio: – Ovo nije autoput i ovaj most i ova cesta nisu izgrađeni za takav promet. Ovo je obična cesta koja prolazi centrom grada cijelom, glavnom ulicom te po svim naseljima do Čakovca. Mnogim stanovnicima metar-dva ispod prozora spavaće sobe. Je li to normalno? Nije!

Normalna je i dugoočekivana odluka ministra Butkovića o ograničavanju prometa ako postoje bolji alternativni pravci (hrvatski smjerovi). Svi stanovnici Grada Mursko Središće i svih naselja do Čakovca zahvalni su ministru Butkoviću i svima koji su dali svoj doprinos u rješavanju ovog probema te će konačno moći živjeti bez zagađenja, šteta na kućama, buke i nesigurnosti. Sada su interesni lobiji i njihovi dušebrižnici počeli prijetiti prosvjedima i odlaskom pred ministarstvo sa tezom ‘prvo zaobilaznica pa onda zabrana prometa’. Krivo! Promet ponovno onda kada bude zaobilaznica jer postoje drugi alternativni cestovni pravci.

Postoji jedna krasna cesta koja se zove autoput Goričan-Čakovec-Zagreb, a koja van turističke sezone zjapi prazna. Koliko smo upoznati, prijevoznici su dobili određene pogodnosti prometovanja po njoj. Postoje drugi cestovni pravci po Sloveniji, a oni koji nemaju alternativu naravno da mogu ovdje proći. Ni u Sloveniji, ni u Austriji, ni nigdje u EU se ne prometuje na ovakav način pa neće ni ovdje. U Njemačkoj čak ni osobni automobili s dizel motorima ne mogu prometovati po gradskim prometnicama, a kamoli teretna vozila.

Na cijelom potezu zbog opterećenja i zagušenosti dešavaju se učestale prometne nesreće, popucale su kuće, zagađen je zrak, teško se prometuje, pješaci, biciklisti i djeca nesigurni su, pale su cijene nekretnina – kaže u poruci gradonačelnik Dražen Srpak.

Ministar Darko Horvat podržava ministra Butkovića i gradonačelnika Srpaka i obećaje kako će Vlada učiniti sve da se problem prometa teških kamiona kroz Grad Mursko Središće riješi.

Osobna vozila uz određene poteškoće mogu prijeći Grad Mursko Središće i nastaviti vožnju prema Sloveniji, odnosno svim međimurskim i hrvatskim destinacijama. Do kada će kamioni stajati na cesti ne zna se, a ne zna se niti hoće li policija strože uredovati. Sve u svemu žustar početak ožujka i vikenda u Murskom Središću. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije