DARIVALI BOLESNIKE

FOTO Dan bolesnika u Čakovcu: ‘Pacijenti najbolje reagiraju na stisak ruke, jedan osmijeh i blagu riječ’

Darivali su ih lijepom riječju, osmijehom i simboličnim darovima. - To im znači više nego terapija - kaže Božena Kapitarić, glavna sestra Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i ove je godine 11. veljače obilježen Svjetski dan bolesnika kojeg je prije više od 20 godina utemeljio Sveti Otac Ivan Pavao II., a Županijska liga protiv raka Čakovec ga obilježava od 2000. godine.

Tom su prigodom predstavnici klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec posjetili nekoliko odjela Županijske bolnice Čakovec te darivali bolesnike lijepom riječju, osmijehom i simboličnim darovima, ručnim radovima članova i članica Županijske lige. Potporu tome u ime Međimurske županije dala je dr. sc. Sonja Tošić- Grlač, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb. 

Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

– Naši bolesnici u Dnevnoj bolnici najbolje reagiraju na stisak ruke, jedan osmijeh i blagu riječ. To im znači više nego terapija, stoga smo im uz to pripremili i mali znak pažnje. Oduševljeni su i iznenađeni što smo se uopće sjetili ovako obilježiti Dan bolesnika, no mi svaki dan mislimo na njih – rekla je Božena Kapitarić, glavna sestra Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom u Županijskoj bolnici Čakovec.

U Dnevnoj bolnici svakodnevno terapiju prima 80-ak pacijenata, dok je 10-ak onih stalnih  na cjelodnevnom tretmanu, koji su na liječenju zloćudnih bolesti kemoterapijom.

– Članice i članovi kluba obilaze bolesnike kako bi pružili podršku onima kojima je najpotrebnija te im svojim primjerom poručuju da se bolest može pobijediti – istaknuo je predsjednik Županijske lige prim. Hussein Saghir.

Osobe koje su i same iskusile što znači suočiti se s dijagnozom maligne bolesti te s različitim situacijama prilikom liječenja i rehabilitacije, svojim iskustvom mogu pružiti vrlo važnu psihološku potporu u cilju što bržeg i uspješnijeg ozdravljenja novooboljelih osoba. Svojim pozitivnim stavom bolesnicima je danas pomagala i 53-godišnja Biserka Tompoš iz Strahoninca.

– Prvi put sam oboljela 2013. godine od raka jajnika, da bi mi zatim 2018. otkrili karcinom dojke. Veći dio borbe je iza mene, ali još se ne predajem, optimistična sam, a takav stav preporučujem i svim prijateljima i bolesnicima koji se bore s takvom bolešću. Budim se sretna, liježem sretna i živim pozitivu – rekla je.

Nakon zajedničkog obilaska bolesnika, u kapeli Županijske bolnice Čakovec vlč. Stjepan Markušić vodio je svetu misu za sve bolesnike, gdje je nastupio i zbor župe Pohoda Blažene Djevice Marije. Priređeno je i druženje djelatnika, članova Županijske lige protiv raka Čakovec i pacijenata uz čaj i klipiće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije