PO MEĐIMURSKIM BREGIMA

VINCEKOVO U MEĐIMURJU Donosimo pregled organiziranih Vincekovih pohoda

Donosimo pregled organiziranih Vincekovih pohoda u Međimurju.

Tradicionalno 11. Vincekovo po štrigovskim bregima uz odličnu kapljicu i ‘Vincek band

Prekrasni štrigovski bregi i još bolja štrigovska kapljica pozivaju vas na 11. Vincekovo po štrigovskim bregima u subotu 19. siječnja 2019. Staza je prekrasna i opet ćemo upoznati skrivene kutke prelijepog štrigovskog kraja.

Od starta pa do cilja uveseljavat će nas već poznati “Vincek band” a na svim točkama nas čeka osvježenje i prijazni domaćini. Na tradiciju i stare navade nismo zaboravili pa ćemo svi zajedno kod svakog nam domaćina orezati vinovu lozu, a s time i najaviti početak radova u vinogradu. 

– Prodaja bonova kreće u 9 sati u centru Štrigove, a u 10 krećemo prema prvim domaćinima na vinskoj cesti. Ove godine krećemo na dosad neotkrivenu stazu koja će vas zasigurno iznenaditi te ćemo posjetiti vrijedne domaćine vinske ceste koji vas s nestrpljenjem očekuju te će za vas pripremiti kuhano vino, čaj i još ponešto. Završetak je u Caffe baru Kult – kažu iz Turističke zajednice Općine Štrigova. – Sa sobom ponesite dobre cipele, toplu odjeću i puno dobre volje – poručuju za kraj.

Tradicionalni pohod u župni vinograd u Svetom Martinu na Muri

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Pitomi krajolik međimurskih bregi preplavljen je vinogradima i mnogobrojnim klijetima. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će nakon što su proslavili imendan svetog Martina dostojno obilježiti i dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će, znači, ubrzo poteći trsom. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu! Vinogradari će na Vinkovo krenuti u “gorice” i prigodnim ceremonijalom zaželjeti da ovogodišnja berba bude uspješna.

Tradicionalno u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” održava se pohod u župni vinograd. Okupljanje i pohod kreće iz centra Svetog Martina na Muri, da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održava tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Ovogodišnji Vincekov pohod u Svetom Martinu na Muri održat će se u nedjelju, 20. siječnja. Okupljanje je u 13:30 sati u centru Svetog Martina na Muri, a pokret oko 14 sati. Dolazak u župni vinograd planira se između 14:45 i 15 sati.

Pridružite se tradicionalnom pohodu ‘Vincekovo kod Kermana’! 

U subotu, 19. siječnja na startu kod Društvenog doma u Macincu, domaćini – članovi Udruge ‘Maxenca’ će poslužiti domaću slaninu, kobasice, kolače i ostale specijalitete kako bi u 9:30 sati svi imali dovoljno energije za pokret ‘v brege’. 

U Macincu je predviđeno okupljanje oko 9 sati te preuzimanje bonova za hranu i piće. Sudionici će pješačiti 11 kilometara od Macinca do cilja u Vinskoj kući Kerman u Svetom Urbanu pa će prva pauza i okrjepa dobro doći u Badličanu kraj nogometnog igrališta.

Kad Vincekovi prijatelji oko 12:30 sati stignu do Vinske kuće Kerman sve će biti spremno za pravi obrok i tekuće osvježenje uz živu glazbu, tradicionalnu ceremoniju i spremnost za malo plesa. Za sve sudionike organiziran je i besplatan povratak autobusom nazad do Macinca.

Tradicionalni Bundekov pohod

Planinarsko društvo Bundek poziva na tradicionalni zimski 21. po redu Vincekov pohod, koji će se održati u nedjelju, 20. siječnja. Pohod organiziraju po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježe Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja ‘službeni’ početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Godine 2010., 2016. i 2018. je Hrvatski planinarski savez proglasio ovaj pohod najboljom planinarskom akcijom u Hrvatskoj te su za organizaciju Vincekovog pohoda primili godišnju nagradu.

Pozivaju sve da im se pridruže na pohodu po vinorodnim brežuljcima. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta. Put započinje u Toplicama Sv. Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka, Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu, kreće se ravničarskim dijelom prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu.

Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv. Martin, a cilj u sportskoj dvorani u Murskom Središću, gdje vas očekuje ugostiteljska ponuda hrane i pića. Za one koji dolaze osobnim prijevozom organizirani su besplatni autobusi iz Murskog Središća i voze od 7:10 sati do 8:45 sati. Stajanku u Murskom Središću priprema Tursitička zajednica Grada Mursko Središće.

Startnina iznosi 15 kuna, a za djecu je nema. U cijenu je uračunat autobusni prijevoz iz M. Središća, hrana i piće na startu (listić startnine služi za dokaz kojim se dobiva pečat u kartončiću Vinckovog pohoda). Svaki sudionik za 10., 15. ili 20. Vincekov pohod dobiva nagradu.

– Molimo vodiče skupina da na startu kod info-punkta prijave svoje društvo i preuzmu kontakt brojeve domaćih vodiča ili HGSS službe u slučaju potrebe – poručuju iz PD Bundek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije