SVEČANA AKADEMIJA U ČAKOVCU

VIDEO Predsjednica: ‘Međimurci su marljivi i miroljubivi, ali su spremno branili slobodu Međimurja i Hrvatske’

Na svečanoj akademiji u CZK Čakovec uprizorena je Narodna skupština iz 9. siječnja 1919. godine u kojoj je sudjelovalo više od 140 aktera

Nakon cjelodnevnih događanja povodom obilježavanja 100. obljetnice oslobođenja Međimurja od mađarske vlasti i pripojenja matici domovini, održana je i Svečana akademija u prepunoj dvorani čakovečkog Centra za kulturu.

Svečanoj akademiji u srijedu, 9. siječnja nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Sunčana Glavak, saborska zastupnica Bernarda Topolko, zatim župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak, biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općina, vijećnici Županijske skupštine, ravnatelji i direktori ustanova i institucija, gospodarstvenici predstavnici vojske, policije, crkve te ostali uvaženi gosti, koji su do zadnjeg mjesta ispunili dvoranu.

Na samom početku hrvatsku himnu izvela je Ženska vokalna skupina KUD-a ‘Veseli Međimurci’ Čakovec, dok je sve prisutne pozdravila moderatorica Aleksandra Ličanin.

Uvodnu riječ u ovoj prigodi posjetiteljima je uputio Mladen Novak, koji je istaknuo važnost ove obljetnice za sve Međimurke i Međimurce te se osvrnuo na ona najvažnija lica međimurske povijesti toga razdoblja.

U ime domaćina obratio se i župan Matija Posavec, koji je govorio o povijesno važnim, ali i aktualnim činjenicama koje Međimurje čine reprezentativnim dijelom Republike Hrvatske.

– Prošlo je sto godina od najznačajnijeg datuma međimurske povijesti, kad su u borbi Međimurci pokazali ponos, prkos i vjeru – istaknuo je Posavec koji je zahvalio svim posjetiteljima što su ove večeri u velikom broju iskazali poštovanje obilježavanju spomendana.

Prigodnim se govorom obratio i mons. Josip Mrzljak, kao i Međimurci ministar Darko Horvat te saborska zastupnica Sunčana Glavak. Na samom kraju službenog dijela govor je održala i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

– Velika je čast večeras biti ovdje s vama i veseliti se zajedno ovoj svečanoj prigodi važnoj za Međimurje, kao što mi je i danas bila čast ugostiti veleposlanike koji su imali priliku ponovno biti u Čakovcu i nadam se uspjeli poraditi na uspostavljanju čvršćih veza i novih poslova koji će omogućiti radna mjesta i bolji život u ovoj maloj, ali prekrasnoj županiji – istaknula je.

Također, spominje kako je veliku povijesnu važnost dana, čiji je jubilej večeras svečano proslavljen, potvrdio i Hrvatski sabor 2005. godine kad je 9. siječnja proglasio spomendanom donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. – Time je naše najviše predstavničko tijelo na najbolji mogući način izrazilo izvanrednu važnost toga događaja za cijeli hrvatski narod i domovinu. Međimurci su poznati kao marljivi i miroljubivi ljudi, ali potrebno je naglasiti kako su spremno branili slobodu Međimurja i Hrvatske – dodala je.

Kao važan dio svečanog obilježavanja spomendana, prigodno je uprizorena Narodna skupština iz 9. siječnja 1919. godine u kojoj je sudjelovalo više od 140 amaterskih glumaca – članova kulturno-umjetničkih društava, dobrovoljnih vatrogasnih društava, pjevačkih zborova. Uprizorenje je praćeno recitalom moderatora Aleksandre Ličanin i Matka Buvača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije