TETA JULIKA

ORGULJAŠICA Julijana Kočila proslavila 35 godina kantorstva u selničkoj župi

- Glazba je moj život. Ne znaš što donosi sutra ali, dokle god ću moći, slavit ću Gospodina svirajući i pjevajući - poručuje Julijana

Julijana Kočila, ili teta Julika kako je od milja zovu njezini Selničani ove godine proslavila je 35 godina kantorstva. Tim povodom posjetili smo je u Selnici, crkvi Sv. Marka, na njezinom ‘radnom mjestu’.

Osmijeh na licu, kao i uvijek, pozitivna i vedra. Lagano prebirajući po tipkama, svirajući adventske pjesme, Julijana Kočila započinje pričati što se to dogodilo prije 35 godina i kako je započela njezina priča o kantorstvu. 

– Prije punih 35 godina vlč. Ljubo Vuković i vlč. Josip Horvat posjetili su me i pitali da li bi željela svirati u našoj župi orgulje i na taj način pomoći teti Juli (prijašnja orguljašica zvala se također Julijana Kočila). Teta Jula bila je već u godinama i više nije mogla obavljati službu kantorice. Prvo sam bila jako iznenađena, no kasnije, prihvatila sam izazov i bila sam jako sretna i uzbuđena. U to vrijeme završavala sam Školu rudarskih, naftnih, geoistraživačkih kadrova Varaždin i sa 19 godina sam prvi put  sjela za orgulje. 

Prisjećajući se tih dana, nastavlja: 

– Pjevala sam u župnom mješovitom zboru te sam završila dvije godine glazbene škole u Varaždinu. Poznavala sam note, no nije bilo nimalo lako započeti i zasvirati na prvoj misi. Sjećam se kao da je bilo jučer. Prve tri pjesme koje sam sam svirala bile su Spasitelju, dobri Isukrste, Moj Isuse i Čuj na Majko. 

Ubrzo nakon prve mise, počela je voditi mješoviti zbor te svirati na svim nedjeljnim misnim slavljima. Danas, nakon punih 35 godina, Julijana Kočila s ponosom i srećom govori biranim riječima o svojem zboru i svojoj službi. 

– Za mene nije ovo posao već poziv. Sviram i pjevam srcem i ponekad kad je teško ići na misu ili probu idem veseljem i radošću – kaže. 

Julijana Kočila vodi i mješoviti župni zbor »Sv. Marko«. Zbor njeguje četveroglasno pjevanje, sudjeluju svake nedjelje na misnim slavljima, proštenjima te često nastupaju i na koncertima.

– Kažu da je raditi s ljudima najteže. U potpunosti se slažem s tom konstatacijom. Na svakom susretu moraš jako puno balansirati kako bi svima udovoljio. Svima udovoljiti nije moguće, ali se uvijek trudim udovoljiti većini. Svi dolazimo na susrete i probe sa svojim problemima, brigama i poteškoćama. Uvijek se trudim biti prema svima dobra i susretljiva te mislim da sam svih tih godina u tome i uspjela. Sve u svemu nikad ništa nebi promjenila. Sa mješovitim zborom smo proputovali cijelu Hrvatsku. Svake godine nas župnik počasti izletom. Gostovali smo u Italiji, Sloveniji, Austriji – rekla nam je.

Julijana je majka Ivane, Kristijana, Mihaele i Marije Magdalene te preponosna baka sedmero unuka.  

– Moja djeca i unuci od malih nogu žive za glazbu. Najstarija kćer Ivana vodi ŽVS »Sv. Marko«, sin svira u lokalnom KUD-u, Mihaela i Marija Magdalena pjevaju u mješovitom zboru te vokalnoj skupini dok su unuci počeli svirati i pjevati u dječjim zborovima. Od malih nogu svi smo u glazbi i živimo za glazbu. Oduvijek sam imala i podršku supruga Ivana – priča nam Julijana.

Kantorica Kočila vodi i ŽPS »Udruge žena Gornji Kraljevec«, trenutno svira na misnim slavljima u Selnici te Štrukovcu gdje je zamijenila Dragutina Krajačića. Do pred dvije godine vodila je i dječji zbor koji je sada preuzela nećakinja Lara Škvorc

– Glazba je moj život. Ne znaš što donosi sutra ali, dokle god ću moći, slavit ću Gospodina svirajući i pjevajući – poručila je za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije