OTVARANJE VOJARNE

Predsjednica Pumama: ‘Ispravljamo nepromišljenu odluku o izmještanju Hrvatske vojske’

Skromno i tiho, ali ispunjene ponosom, Pume su se na taj način vratile u grad iz kojeg su njihovi prethodnici kretali u sve pobjede za Hrvatsku. Bolji način za povratak u Varaždin, naglasila je, nisu mogli izabrati

U Varaždinu je održana svečanost otvaranja i imenovanja vojarne 7. gardijske brigade Puma, nakon što su se pripadnici 2. mehanizirane bojne Puma u tu vojarnu vratili nakon deset godina. Ujedno je obilježena i 26. obljetnica ustroja 7. gardijske brigade Puma i 11. obljetnica ustroja 2. mehanizirane bojne.

– Obilježavamo 26. obljetnicu odluke prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o ustroju 7. gardijske brigade HV-a Puma, sastavljene prvenstveno od pripadnika 5. bojne Prve gardijske brigade Tigrova. Od prvog dana Pume su neraskidivo vezane uz ovaj prelijepi hrvatski barokni grad. Iz Varaždina Pume su krenule u sve pobjede Domovinskog rata, pa i u završne bitke olujne hrvatske slobode. Vjerujem da nikad nećemo zaboraviti dan kad su 7. i 4. gardijska brigada oslobodile hrvatski kraljevski grad Knin i postavile hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu.

Taj će prizor ostati zauvijek urezan u pamćenje hrvatskog naroda. Iz svih tih bitaka i pobjeda Pume su se uvijek iznova vraćale u Varaždin koji je postao dom svih pripadnika brigade. Sigurno se mnogi sjećaju razdraganog dočeka koji su stanovnici Varaždina pripremili pobjednicima s kninske tvrđave, pokazujući još jednom da su oni dio ovog grada, njegov simbol i dika.

Neraskidivu vezu Varaždina i Puma nije mogla razdvojiti ni nepromišljena odluka o izmještanju HV-a iz Varaždina. Danas ispravljamo tu odluku i Pume se konačno, i zauvijek, vraćaju u svoj dom. Tako i Varaždin nakon Vukovara, Sinja i Ploča ponovno može s ponosom istaknuti da u njemu živi i obavlja svoje zadaće pobjednička Hrvatska vojska. Vjerujem da ćemo uskoro isto moći reći i za Pulu – istaknula je u Varaždinu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da su se Pume hodnjom do Varaždina dugom 180 kilometara prisjetile 25 poginulih pripadnika 5. bojne Tigrova i 90 pripadnika Puma, koji su položili živote na oltar domovine.

Skromno i tiho, ali ispunjene ponosom, Pume su se na taj način vratile u grad iz kojeg su njihovi prethodnici kretali u sve pobjede za Hrvatsku. Bolji način za povratak u Varaždin, naglasila je, nisu mogli izabrati.

– Povratkom vojske u Varaždin polako zaokružujemo njezin novi prostorni raspored koji je potreban kako bi Oružane snage mogle ispunjavati svoje zadaće u sustavu domovinske sigurnosti. On počiva na čvrstoj poveznici svih njegovih sastavnica, na integraciji i sinergiji, a ne na izolaciji vojske i njezinoj centralizaciji u nekolicini središta. Predstoji nam i na tom planu još puno posla, ali uvjerena sam da smo na dobrom putu.

Kontinuitet povećanja obrambenih izdvajanja i investicija omogućit će njegov nastavak. Jedinstvo hrvatskog naroda iz kojeg je izrasla njegova vojska donijela je pobjedu u Domovinskom ratu, a i danas je preduvjet izgradnje kvalitetnog obrambenog sigurnosnog sustava koji će se znati suočiti sa svim suvremenim izazovima i biti jamcem sigurnosti kao preduvjeta općem razvoju.

Još jednom želim zahvaliti i čestitati Oružanim snagama, potpredsjedniku vlade i Ministarstvu obrane na odluci o povratku HV-a u Varaždin i druge gradove. Time ste, uz ostalo, iskazali dužnu počast povijesnoj ulozi Puma i stvorili uvjete da i u budućnosti budu u službi sigurnosti i blagostanja hrvatskog naroda – poručila je.

Na otvorenju vojarne bio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije